Baan met woning moet zorgen voor meer leraren en verpleegkundigen

Foto: Pixabay

De Zaanse corporaties stellen de komende twee jaar 30 woningen al dan niet tijdelijk beschikbaar voor mensen die in onze gemeente gaan werken in het basisonderwijs of in het ziekenhuis. De proef die op verzoek van de gemeente wordt gestart moet duidelijk maken of de combinatie van baan plus woning zorgt voor een vermindering van het aantal moeilijk vervulbare vacatures in beide sectoren.

De pilot betekent dat in 2021 en 2022 rond één procent van de jaarlijks vrijkomende sociale huurwoningen voor deze doelgroep gereserveerd wordt. Deze komen bovenop de woningen die in Poelenburg en Peldersveld met voorrang beschikbaar worden gesteld voor woningzoekenden met een baan bij een maatschappelijke organisatie, de overheid, in de zorg of in het onderwijs. Voor de vrije sector kunnen corporaties zelf beleid maken, net zoals ze zelf kunnen beslissen of ze bijvoorbeeld voorrang geven aan huurders uit een sociale huurwoning bij de verkoop van huizen.

Strijd met Amsterdam

De samenwerking tussen de gemeente, de corporaties, het Zaans Medisch Centrum en de onderwijskoepels Zaan Primair en Agora is een zet om wat onderwijspersoneel betreft te concurreren met Amsterdam. De vier grote gemeenten krijgen de komende vier jaar miljoenen van het Rijk om de tekorten in het onderwijs tegen te gaan, maar Zaanstad niet. ‘De concurrentie is dermate groot dat we actief maatregelen moeten treffen om onze positie ten opzichte van Amsterdam te verbeteren en daarmee personeel aan te trekken om de openstaande vacatures mee te vervullen,’ schrijft het college daarom aan de gemeenteraad.

Door het grote tekort aan onderwijs- en zorgprofessionals moet een steeds groter beroep worden gedaan op de veerkracht van medewerkers en organisaties komen in problemen. Scholen moeten aan deeltijders vragen om extra te werken, de klas verdelen over andere klassen, een onderwijsassistent of andere ambulante medewerker vragen om de klas over te nemen of de klas naar huis sturen. Het Zaans Medisch Centrum heeft vooral (specialistische) verpleegkundigen nodig. Maar de vraag is of in deze vacatures geïnteresseerde kandidaten worden afgeschrikt door het vooruitzicht geen woonruimte te zullen vinden in de buurt van hun werkplek.

Voor inwoners en import

Het doel van het nu aangekondigde initiatief is ‘mensen van buiten, maar ook uit Zaanstad zelf te enthousiasmeren om in Zaanstad te wonen en een bijdrage te leveren aan ons onderwijs en onze zorg,’ aldus de uitleg. ‘We willen de stad aantrekkelijk maken en een betere concurrentiepositie creëren. Ook kan deze pilot een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijken. We gaan tussendoor en na twee jaar evalueren of dit experiment bijgedragen heeft aan het vervullen van vacatures.’ Agora en Zaan Primair en het ZMC hebben zelf de volgende doelgroepen aangedragen:


De pilot heeft een kleine opzet: vraag en aanbod wordt direct gematcht. Voor het maken van de juiste afwegingen is maatwerk nodig, waarbij rekening wordt gehouden met het inkomen, de reisafstand, de huidige woonsituatie en de duur van het arbeidscontract. De kijkt ook naar de langere termijn. Bij gesprekken met de woningcorporaties over hun nieuwbouwplannen wordt hen gevraagd ruimte voor de schaarse beroepsgroepen in te ruimen.

Voorstellen corporaties

‘Zo heeft Eigen Haard het voorstel gedaan om woningen binnen het nieuwbouwproject Gouwpark beschikbaar te stellen voor zorgpersoneel van het ZMC. WormerWonen heeft voorgesteld bij nieuwbouwproject Noordeinde in Wormerveer woningen in het  middeldure segment in te zetten voor de schaarse beroepsgroepen. Over beide voorstellen gaan we verder in gesprek om tot passende afspraken te komen. Met Rochdale zijn we ook in gesprek over voorrang in (tijdelijke) nieuwbouw, bijvoorbeeld bij Sportpark Poelenburg.’ zo is in de brief aan de raad te lezen. Bij particuliere ontwikkelaars wordt deze groep eveneens onder de aandacht gebracht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen