Particuliere schades oud en nieuw ‘maar’ zes miljoen euro

De gemeente heeft het schadebedrag nog niet bekendgemaakt.
De gemeente heeft het schadebedrag nog niet bekendgemaakt.
Foto: Facebook / Evert Hartog

De eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars wijzen uit dat de verzekerde particuliere schade aan woningen en auto’s tijdens de afgelopen jaarwisseling zo’n zes miljoen euro was, en dat is fors minder dan de circa veertien miljoen van de voorgaande editie. De Stichting Salvage, die namens brandverzekeraars eerste hulp biedt na brand ontving 56 procent minder meldingen.

De werkelijke verzekerde schade ligt hoger omdat medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen niet bij de zes miljoen zijn inbegrepen. De schadebedragen voor de zakelijke markt zijn nog niet bekend. Het Verbond turfde dit jaar ongeveer 4,5 miljoen euro schade op opstal- en inboedelverzekeringen en anderhalf miljoen voor autoverzekeringen. Door de coronasituatie en het vuurwerkverbod werd het een oud en nieuw met aanmerkelijk minder incidenten, volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Het aantal claims op de particuliere inboedel- en opstalverzekering lag zo’n 60 procent lager dan normaal. Vuurwerk speelde een rol in 20 procent van het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling, tegen 50 procent een jaar eerder.

Autobranden

Hoewel er veel medingen waren van autobranden werd ook in die categorie branden een daling van 40 procent genoteerd in het aantal claims. ‘In onze registratie zien we de afgelopen jaren een flinke toename van het aantal autobranden en ook tijdens oud en nieuw zijn er weer de nodige auto’s in vlammen op gegaan. Omdat een autobrand alleen gedekt is bij allrisk en beperkt casco, zien verzekeraars alleen deze claims en niet van voertuigen die WA-verzekerd zijn. Naast materiële schade, is de impact op het veiligheidsgevoel door autobranden enorm,’ zegt Weurding daarover.

Uit onderzoek dat verzekeraar Univé uitvoerde in samenwerking met alarmeringen.nl blijkt dat rond de jaarwisseling zeker 334 voertuigen in vlammmen op gingen. In de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant nam ook dit jaar het aantal autobranden toe. Koploper is echter Zuid-Holland, waar het aantal autobranden weliswaar met ruim 28 procent kelderde maar het totaal nog steeds op 123 stuks kwam. In Noord-Holland warenm dat er 20, tegen 77 tijdens de voorgaande jaarwisseling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen