Rookverbod op de ponten over het Noordzeekanaal vanaf het nieuwe jaar

Foto: Wikimedia

Op alle ponten over het IJ en het Noordzeekanaal wordt met ingang van volgend jaar een volledig rookverbod van kracht. Dat meldt Het Parool.

De veren zijn simpelweg te druk, vindt de gemeente Amsterdam. Passagiers hebben door de drukte vaak geen keus waar ze kunnen staan en een roker ontwijken wordt dan onmogelijk. Er zal niet keihard worden gehandhaafd. ‘We hopen dat heldere communicatie – ook op de pont zelf – uitkomst biedt en reizigers rekening houden met elkaar,’ aldus een woordvoerder van het gemeentelijk vervoerbedrijf.

GVB niet meteen overstag

Het GVB was niet direct te porren voor een algeheel rookverbod, omdat, zo stelde zij, in de Algemene Plaatselijke Verordening is vastgelegd dat veerponten geen onderdeel zijn van het openbaar vervoer, maar onderdeel van de openbare weg. En daar mag je roken.

De gemeente stelt nu dat je het gedrag van passagiers ook kunt sturen met een huishoudelijk reglement, dus privaatrechtelijk. Via die route wordt nu alsnog een rookverbod op alle ponten ingevoerd.

Op de kades mag straks nog wel gerookt worden. Die ruimte geldt als openbare weg. Ook bij de Hempont in Zaandam en de Buitenhuizerpont in Assendelft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen