Zaanstad raakt subsidie voor nieuwe spooroplossing Guisweg toch niet kwijt

Foto:

Zaanstad heeft nog steeds uitzicht op 11,7 miljoen euro uit Den Haag voor het opheffen van de spoorwegovergang op de Guisweg. Ook al gaat straks het spoor onder de weg door en niet, zoals eerder afgesproken, de weg onder het spoor door.

In een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu herinnert de gemeente het departement aan de afspraak dat de miljoenen daarvoor gereserveerd zullen blijven. Het deelproject Guisweg voldoet immers nog aan de gestelde criteria: de spoorwegovergang verdwijnt en er komt een nieuwe ongelijkvloerse kruising.

Het ministerie oordeelde eerder dat vanwege het omdraaien van de ondertunneling het project niet meer binnen de eerder overeengekomen regeling viel. Daar was Zaanstad het niet mee eens.

Eerst terugbetalen

Het compromis dat nu is bereikt betekent dat Zaanstad het al ontvangen geld voor het project weliswaar zal terugstorten, maar dat het ministerie die 11,7 miljoen reserveert voor een bijdrage uit een nieuwe regeling voor de oplossing Guisweg wanneer die plannen definitief zijn. Zaanstad kreeg van het Rijk 10,1 miljoen euro en dat bedrag heeft inmiddels 1,6 miljoen aan rente opgeleverd. Ook die winst gaat richting de schatkist.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen