Drie grote in plaats van vier kleine huizen aan het Hazepad in Zaandijk

Foto: Namaco

Het college wil meewerken aan de bouw van nog eens twee woningen aan het Hazepad in Zaandijk, nadat eerder al een vergunning voor een woning met huisnummer 79C was verleend. Daarvoor moet wel het bestemmingsplan worden aangepast.

Dit is nodig omdat op de beoogde plek de bestemming ‘erven’ ligt. Er is nu geen bebouwing aanwezig. In 2008 was al een vergunning verleend voor vier woningen, maar die is door de gemeente ingetrokken omdat de bouw niet van de grond kwam. In plaats van vier kleinere huizen is er nu sprake van drie grotere, los van elkaar staande woningen.

Minder geur van Olam

Wat betreft geuroverlast moet rekening worden gehouden met cacaoverwerker Olam Koog. Dat is echter geen belemmering voor de bouw van woningen op de beoogde plek en bovendien, schrijft het college, zal Olam ‘zeer binnenkort’ aanvullende maatregelen moeten nemen om de overlast verder terug te dringen. ‘Als gevolg van de nog verplicht te nemen maatregelen zal in 2019 de geurbelasting op de locatie afnemen.’ Dat is goed nieuws voor alle bewoners in de omgeving.

Bezwaar Vereniging Zaans Erfgoed

Tegen het plan voor Hazepad 79C is bezwaar gemaakt door de Vereniging Zaans Erfgoed, die niet tegen bebouwing is maar aanhikt tegen de aantasting van het historische karakter van de locatie en omgeving. De welstandscommissie zag geen bezwaren en het bezwaarschrift is op dit moment nog in behandeling.

Qua kleurstelling en materiaal zijn de beide woningen waar nog een besluit over moet vallen vergelijkbaar met het plan van nummer 79C, maar heel verschillend wat vormgeving en massa betreft. zijn de plannen geheel verschillend. De Vereniging Zaans Erfgoed zal over het bouwplan worden benaderd wanneer dat ter inzage ligt.

Met kapberg

Een van de geplande woningen (79D) komt op de plek waar vroeger een kapberg heeft gestaan. In de historische situatie droegen de afwisseling van klein- en grootschalige bebouwing en de open plekken daar tussenin in belangrijke mate bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het Hazepad, aldus het college. Het bouwplan voorziet in een woning met een zijaanbouw die de kapberg doet herleven naast een ‘sobere arbeiderswoning’. De woning wordt lager dan de overige nieuwbouw, de kapberg hoger.

Volgens een foto die op de huizensite Funda heeft gestaan is 79D overigens al verkocht. De advertentie zelf is verwijderd, maar de foto is ergens in cyberspace blijven hangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen