PvdA en GL benieuwd: wat was hier gebeurd in kwestie-Wijdemeren?

Foto: Pixabay / Soydul Uddin

GroenLinks en de PvdA willen weten hoe in Zaanstad wordt omgegaan met giften aan mensen in de bijstand, naar aanleiding van het bericht dat een inwoonster van Wijdemeren 7000 euro aan haar gemeente moet terugbetalen omdat ze met boodschappen gesteund werd door haar moeder. Daar komt bovendien nog een boete wegens ‘fraude’ bovenop.

De vrouw had de waarde van de boodschappen moeten doorgeven, zodat die van haar uitkering afgetrokken had kunnen worden. In principe moeten bijstandsgerechtigden elke gift, in geld én in natura, melden bij de gemeente waarin ze wonen. Dat mensen die toch al in de hoek zitten waar de klappen vallen zó harteloos worden aangepakt is door het hele land mensen van links tot rechts in het verkeerde keelgat geschoten. Fraude aanpakken krijgt de handen wel op elkaar, maar waar stopt het bestraffen van misbruik van voorzieningen en begint de redelijkheid? De gemeente Wijdemeren gaat zich er in elk geval nog eens op bezinnen.

Wat had Zaanstad gedaan?

De Zaanse raadsleden Eylem Koseoglu (PvdA) en Romkje Mathkor (GL) willen weten hoe Zaanstad gehandeld zou hebben bij dit concrete voorbeeld. Zou ook hier het hele bedrag aan boodschappen teruggevorderd zijn? De 7000 euro in Wijdemeren kwam tot stand op grond van een rekenmodel. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting hanteert een normbedrag van 6,41 euro per dag voor boodschappen en dat nam ook de gemeente als uitgangspunt, voor een periode van drie jaar. Zou Zaanstad in een dergelijk geval van een inwoonster in de bijstand maar met hoge maandelijkse vaste lasten wel een oogje hebben toegeknepen?

De beide raadsleden willen ook weten of vergelijkbare situaties zich hier al hebben afgespeeld en om wat voor soort giften het dan ging. ‘Velen van ons worden af en toe verrast met een cadeautje en dat dit als je in de bijstand zit weer van het schamele bedrag van je uitkering af moet gaan is wel een schrijnende manier om de inkomensverschillen nog groter te maken en medemenselijkheid te straffen,’ aldus Koseoglu en Mathkor. De partij van de laatste heeft overigens onlangs samen met de Partij voor de Dieren een agenda-initiatief ingediend voor een proef met een basisinkomen in Zaanstad. Zo’n constructie maakt bijstand overbodig en belastingvrije schenkingen mogelijk tot een bij wet vastgelegd maximumbedrag.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen