Giften aan bijstandsgerechtigden kunnen totaal verkeerd uitpakken

Foto: Pixabay / Free textbook images

De waarde van de boodschappen die een moeder een kind in de bijstand geeft moeten terugbetalen, maar niet de waarde van het pakket dat een voedselbank wekelijks verstrekt. Een inwoonster van Wijdemeren moet de gemeente 7000 euro betalen omdat haar moeder drie jaar lang elke week levensmiddelen voor haar kocht om haar financieel op de been te houden. Er zijn inmiddels Kamervragen over gesteld.

Het moeten terugbetalen van bijstand na het ontvangen van giften is een landelijk probleem, zei wethouder van Sociaal Domein Rosalie van Rijn van Wijdemeren vanochtend bij het NOS Radio 1 Journaal na ophef over deze zaak in haar gemeente. De bal ging rollen na een publicatie op de website Schuldinfo.nl. De rechter stelde de gemeente in het gelijk nadat de vrouw de terugvordering plus een boete aanvocht.

Rechtmatig versus rechtvaardig

Gemeenten zijn verplicht om geld terug te vorderen als mensen in de bijstand structurele giften krijgen of geld hebben ontvangen voor werk dat ze hebben gedaan. ‘De rechter heeft ook gezegd dat we naar de wet hebben gehandeld, maar niet alles wat rechtmatig is, is rechtvaardig,’ aldus de wethouder. Zij heeft toegezegd dit individuele geval opnieuw te bekijken, wat een positieve ontwikkeling lijkt maar de rechtsongelijkheid in het geval van een (gedeeltelijk) pardon alleen maar groter zou maken.

De gemeente eiste over een periode van drie jaar het dagelijkse boodschappengeld terug van 6,41 euro per dag, het bedrag dat het Nibud als norm hanteert. Volgens Van Rijn zijn er ‘honderden vergelijkbare gevallen in Nederland’ van bijstandsgerechtigden die in natura wotden ondersteund door familie of vrienden. Zij zei te hopen dat door de regering en de Tweede Kamer van de gelegenheid gebruik wordt gemaakt om de regels te herzien: ‘Gemeenten en inwoners lopen hier al langer tegenaan.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen