Rechter milder dan OM over handeltje in professioneel vuurwerk

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Een 30-jarige Zaankanter is gisteren veroordeeld tot een celstraf van negen maanden waarvan zes voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur wegens handel in en bezit van professioneel vuurwerk, zoals flowerbeds en shells. Er was vijftien maanden waarvan zes voorwaardelijk geëist.

Omdat het niet de eerste keer was dat de man de fout inging met vuurwerk kreeg hij ook een lange proeftijd van drie jaar opgelegd. De verdachte zit sinds zijn aanhouding op 24 september in voorlopige hechtenis wegens overtreding van het Vuurwerkbesluit. Op die dag werd ongeveer 1500 kilo professioneel vuurwerk aangetroffen in een bedrijfspand in Hauwert, in de gemeente Medemblik. Met de handel wilde de man snel geld verdienen. De officier van justitie noemde de activiteiten van de Zaankanter ‘laakbaar en onverantwoordelijk’. Op geen enkele wijze was rekening gehouden met de risico’s, ook voor hulpverleners die bij een calamiteit er niet op bedacht zijn dat er in de loods 1500 kilo zwaar vuurwerk kan liggen.

Het Openbaar Ministerie kwam tot de eis omdat de verdachte ‘ondanks eerdere waarschuwingen in herhaling is gevallen zonder zich rekenschap te geven van de gevaren’. De rechter kwam tot een milder oordeel, zodat de man korter achter de tralies hoeft door re brengen, maar wel nog een werkstraf moet uitvoeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen