Boek Ron Couwenhoven markeert 25 jaar Kapiteinskoor

Foto: Facebook / Het Kapiteinskoor

Een groot feest zit er momenteel niet in, maar Het Kapiteinskoor laat zich door corona niet de viering van het 25-jarig bestaan afnemen. Het alternatief is een boek van de hand van erelid en schrijver Ron Couwenhoven, die daarin een kwart eeuw geschiedenis tot leven brengt. Het wordt in de loop van volgend jaar gepresenteerd.

Hoe het zo kwam dat een groepje mannen aan de bar van De Kapiteinshut in Zaandam besloot het koor op te richten is een verhaal dat naadloos past bij de vele bijzondere momenten die nog zouden volgen. De mannen wilden een gezellige middag organiseren door een shantykoor in te huren, maar de vergoeding die daarvoor gevraagr werd schrok hen af. Na de legendarische woorden ‘voor dat geld zingen we zelf wel Als de klok van Arnemuiden’ werd de oprichting op 10 januari 1996 een feit. En begon een lange reeks optredens die de mannen gehuld in kapiteinsuniform met hun Nederlandstalige zeemansliederen zowel in huiskamers, verzorgingshuizen en feesttenten als in grote theaters bracht.

Internationale bekendheid

Juist de keus voor dit repertoire maakte het koor uniek, schrijft voorzitter Wim de Graaf jr. in de aankondiging van het jubileumboek. In de hoogtijdagen telde het koor meer dan 100 zangers en momenteel zijn het er nog steeds 56. Het Kapiteinskoor heeft in de afgelopen 25 jaar een grote bekendheid opgebouwd, zeker in de Zaanstreek maar ook ver daarbuiten. Met meer dan 700 optredens zorgde koor voor grote successen, zowel nationaal als internationaal in Duitsland, Oostenrijk, Italië en België. Vlak voor de coronaperiode werd er zelfs gekeken naar een aanvraag uit Slovenië. Ook mocht koor het podium delen met vele bekende artiesten.

Het was de bedoeling om op 23 januari op het podium van het Zaantheater die optredens nog eens te herhalen, maar dat is noodgedwongen doorgeschoven naar een nader te bepalen datum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen