Centrale vaccinatieplek zorgpersoneel in Purmerend

Foto: Wikimedia / U.S. Secretary of Defense

De GGD Zaanstreek – Waterland heeft Sportcomplex De Beuk aan de Van IJsendijkstraat 365 in Purmerend aangewezen als de centrale plek waar op 18 januari de coronavaccinaties van start gaan. De eerste groepen die recht hebben op een inenting zijn medewerkers van verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de WMO-ondersteuning.

Het eerste vaccin wordt landelijk op 8 januari 2021 gezet en hier wordt er tien dagen later mee begonnen. In elk van de 25 GGD-regio’s wordt één centrale plek gekozen voor het vaccineren van de zorgmedewerkers. De reden dat in deze fase van het programma met centrale priklocaties gewerkt wordt is dat het vaccin van Pfizer en BioNTech dat nu beschikbaar is in grote hoeveelheden per verpakking wordt aangeboden en diepgevroren moet worden bewaard. Dat maakt het lastig om het in kleine hoeveelheden te verspreiden onder bijvoorbeeld verpleeghuizen.

De Beuk zeer geschikt

Werkgevers hebben normaal gesproken de mogelijkheid om personeel binnen de eigen instelling te vaccineren, maar ze hebben niet de ervaring om dit grootschalig in bijvoorbeeld sporthallen te doen. Daarom hebben de werkgevers verenigd in Actiz en Zorg Thuis en het ministerie van Volksgezondheid de GGD’s gevraagd om de vaccinaties uit te voeren. De gezondheidsdiensten hebben veel ervaring met grootschalig vaccineren. Volgens projectleider Jasper Verburg is het Purmerendse sportcomplex in overleg met de zorginstellingen gekozen om meerdere redenen: ‘De locatie is erg geschikt door de centrale ligging in de regio en De Beuk is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer. En het complex heeft ruime parkeergelegenheid.’

Twee prikken

Vanaf 4 januari krijgen de zorgmedewerkers via hun werkgever een uitnodiging om zich te laten prikken. Voorlopig kan een afspraak maken alleen telefonisch, maar in een later stadium ook digitaal. Zorgmedewerkers kunnen zelf kiezen bij welke centrale GGD-locatie zij een vaccinatie willen krijgen, zoals de XL-teststraat op Schiphol. De inenting met het vaccin van Pfizer bestaat uit twee prikken, met een tussenpoos van drie weken. De voorbereidingen voor deze eerste fase van het vaccineren zijn in volle gang. De GGD is bezig met het instrueren van het personeel en gaat na de feestdagen de locatie inrichten.

Verantwoordelijkheden verdeeld

De betrokken partijen hebben de verantwoordelijkheden voor deze fase van de vaccinaties verdeeld. Het RIVM is verantwoordelijk voor het aanleveren van de vaccins en het ministerie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn samen verantwoordelijk voor de communicatie. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het uitnodigen en motiveren van hun werknemers. De GGD is verantwoordelijk voor de daadwerkelijke uitvoering van de vaccinatiecampagne zoals de locatie, het personeel, het vaccineren zelf en de registratie. Die registratie is vrijwillig en bedoeld om in een later stadium de effectiviteit van de verschillende vaccins die op de markt komen te kunnen beoordelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen