Poelenburg en Peldersveld: matrasje voor 200 euro per maand

Foto: PxHere / Wixin Lubhon

Het bestaat in Poelenburg en Peldersveld: 200 euro betalen voor een matrasje in een overvol huis, eigendom van de werkgever.  Veiligheidsregisseur Tanja van der Linde komt het tegen in haar dagelijkse praktijk, vertelt ze in de nieuwsbrief van de beide wijken. ‘Overbewoning is een bron van heel erg veel irritatie bij de overige bewoners.’

Volgens Van der Linde, die komend jaar een werkruimte betrekt in de Lobelia, beginnen die bewoners inmiddels te merken dat de gemeente werk maakt van het aanpakken van misstanden. En beginnen ze daar meer vertrouwen in te krijgen. Er is inmiddels een multidisciplinair projectteam woonfraude opgezet. Iemand die zich in Poelenburg of Peldersveld vestigt heeft op grond van de daar geldende ‘Rotterdamregels’ een huisvestingsvergunning nodig. Om overbewoning tegen te gaan wordt er strenger op gehandhaafd dat de minimale gebruiksoppervlakte per persoon die is geregeld in het Bouwbesluit ook werkelijk aanwezig is. Daarbij wordt nu vooral gefocust op de particuliere woningmarkt.

Boetes in aantocht

Tijdens huisbezoeken zijn de afgelopen paar maanden veel situaties ontdekt die niet door de beugel kunnen, aldus Van der Linde. Huurders en verhuurders krijgen dan eerst een redelijke termijn om de zaak in orde te maken en doen zij dat niet, dan wordt er overgaan tot het opleggen van een bestuurlijke boete. De eerste zijn inmiddels in aantocht. ‘Sommige mensen die hier naar toe trekken hebben vaak geen keuze in waar ze kunnen gaan wonen. Uitbuiting, huisjesmelken, geluidoverlast: het ligt allemaal op de loer. Recent nog kwam een huiseigenaar hierheen met een verzoek voor een woonvergunning voor twaalf mensen’, zo schetst Van der Linde de uitdaging die de gemeente wacht in Poelenburg en Peldersveld. Om een waterbedeffect te voorkomen wordt ook Zaandam Zuid bij de aanpak betrokken.

Dure auto’s

Naast woonfraude zijn er nog wel meer zaken waar bewoners van Poelenburg en Peldersveld zich druk over maken en ook die worden niet vergeten. ‘De wijkbewoners klagen ook al lang over parkeeroverlast van de vele dure auto’s die hier overal voor de deur staan en over al die werkbusjes van voornamelijk glazenwassers in Poelenburg. Soms lijkt het wel of alle glazenwassers van heel Noord-Nederland uit Zaanstad komen.’ Dus worden wagens met een buitenlands kenteken vaker en steviger gecontroleerd en wordt goed gekeken naar de werkzaamheden van de bestuurders.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen