Hoop gericht op snelle ontheffing broedende mussen Zeeheldenbuurt

Foto: Wikimedia / Jac. Janssen

Twee woonblokken van de zestien die in de Zeeheldenbuurt in Wormerveer een nieuwe fundering moeten krijgen worden in het broedseizoen gebruikt door nestelende huismussen, wat kan betekenen dat er dan niet gewerkt kan worden. De wethouder gaat er echter alles aan doen om te voorkomen dat daardoor de planning moet worden omgegooid.

Fractievoorzitter Stephanie Onclin van de VVD kaartte de zaak gisteren aan tijdens het digitale vragenuur van de gemeenteraad. Naast de mussen zijn intussen ook vleermuizen opgedoken die een spaak in het wiel kunnen steken. Het grote probleem van een mogelijke vertraging van de werkzaamheden is niet alleen dat de bewoners opnieuw een periode van onzekerheid tegemoet gaan, maar ook dat er bouwdepots zijn toegekend waaraan voorwaarden zijn verbonden. Bewoners kunnen daardoor in financiële nood raken.

Ontheffingaanvraag

Wethouder Songül Mutluer hoorde afgelopen vrijdag van het mussenprobleem en belde naar eigen zeggen meteen met Parteon, die het proces ook voor de particuliere huiseigenaren coördineert en met de aannemer. Parteon zegde toe onmiddellijk werk te zullen maken van het aanvragen van een ontheffeffing van de Wet natuurbescherming en Mutluer gooide er twee telefoontjes tegenaan met Gedeputeerde Esther Rommel, om haar te doordringen het belang van een snelle procedure in deze zaak. De provincie is de bevoegde instantie waar het gaat om de naleving van de Wet natuurbescherming.

Eind december 2022 klaar

De doelstelling blijft dat in december 2022 alle woningen in de Zeeheldenwijk compleet hersteld zijn, zei de wethouder ook. De musjes en de vleermuizen kunnen er in het slechtste geval toe leiden dat de planning van de twee ‘getroffen’ huizenblokken moet worden veranderd. En dat is nu juist met het oog op eerder gemaakte afspraken over de financiering van de uit te voeren werkzaamheden voor de eigenaren geen fijn vooruitzicht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen