Burgerinitiatief voor fietscrossbaan in Wormerveer

Foto: Pixabay / Layers

Inwoner Michael van der Meer van Wormerveer pleit bij de gemeente voor de aanleg van een fietscrossbaan in zijn dorp. De vader van drie constateert dat er weinig te doen is voor de jeugd en dat iets anders dan de standaard sportvoorzieningen eraan bijdraagt om de jeugd en jongvolwassenen in beweging en krijgen en te houden.

Niet iedereen kan een teamspeler zijn, meent hij en een BMX-baan kan helpen om gezond en fit te blijven, ‘want ieder kind kan leren fietsen’. Van der Meer denkt met name aan minimagezinnen: hij schrijft aan de gemeente al een aantal crossfietsen te hebben gekregen via een actie in Zwaag. Ook werkt hij samen met de speelgoedbank in Wormerveer. Veel hoeft een crossterrein volgens hem niet te kosten: benodigd is vooral een stuk grond met daarop zandheuvels ‘om te lekker bezig te zijn met beweging en samenzijn’. Een zeecontainer voor de opslag van spullen en een caravan of schaftkeet als clubhuis, voor de EHBO-koffer en om drinken uit te delen. Stroom kan worden opgewekt met zonnepanelen en dan nog twee eco-toiletten en klaar is Kees.

Bijna alles zelf doen

Alleen de startheuvel – op de zeecontainer – wil Van der Meer door een bedrijf laten aanleggen, vanwege de hoogte en de veiligheid. De zandheuvels kunnen worden gemaakt door iedereen die maar mee wil helpen. Om zijn droom waar te maken is een lap grond nodig van minimaal 100 bij 70 vierkante meter: dat is een officiële maat, maar de baan kan in een later stadium altijd nog worden uitgebreid. De baan moet minimaal 300 meter lang zijn, met een maximum van 450 meter. Bij gebleken succes kan met die lengte het burgerinitiatief uitgroeien tot een officiële BMX-vereniging met een inschrijving bij de bond.

Positieve reacties

Wordt het project onverhoopt geen succes dan is er volgens de Wormerveerder geen man overboord: er wordt alleen zand gebruikt op het parcours en er komen geen vaste bouwwerken, dus alles kan zo weer worden verwijderd zonder schade aan de natuur. Van der Meer heeft het enthousiasme voor zijn idee al gepolst via sociale media en dat geeft hem goede hoop: een petitie voor de aanleg van een fietscrossbaan voor kinderen uit minimagezinnen werd 80 keer getekend. De initiatiefnemer ziet in de omgeving van zijn dorp bovendien veel kinderen op crossfieten en mountainbikes, ‘dus er zal genoeg animo voor zijn’.

Plek vinden lastig

Een officiële baan aanleggen kost tussen 150.000 en 400.000 euro, maar Van der Meer denkt met een startbedrag van 10.000 euro een heel eind te komen. Dat bedrag moet bijeen worden gebracht via donaties en sponsoring en het aanschrijven van fondsen. Zijn zoektocht naar een geschikte locatie heeft vooralsnog niets opgeleverd, maar hij hoopt wat dat betreft op de helpende hand van de gemeente. Wellicht kan die hem op het goede spoor zetten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen