Verzet groeit tegen windmolens bij Noorder IJplas

Screenshot van de video met de turbines gezien vanuit Zaandam.
Foto: YouTube

Amsterdam wil drie enorme windturbines plaatsen op de grens van de Noorder IJplas en Buiteneiland in IJburg moet de kroon op het werk worden van het IJburg-project, een groene oase met vier turbines. Daartegen groeit niet alleen het protest in de hoofdstad zelf.

De Oostzaanse wethouder Rosemarijn Dral (VVD) waarschuwde onlangs dat de kolossen bij de Noorder IJplas problemen gaan opleveren voor een deel van de woningbouwplannen in de Achtersluispolder. De woonbootbewoners van de Zijkanaal H-Weg die fel ageerden tegen de (inmiddels uit het zicht geraakte) plannen voor de bouw van een chocoladepretpark van Tony’s Cocolonely in hun achtertuin kunnen ook de borst natmaken: een achtbaan lijkt kinderspel vergeleken met de drie geplande windturbines.

Komend voorjaar raadsbesluit

Amsterdam heeft afgelopen zomer al een intentieovereenkomst ondertekend met de co√∂peraties Amsterdam Wind en NDSM Energie¬† over het opwekken van windenergie. De bouw zou in het najaar van 2022 van start kunen gaan. De gemeente Amsterdam heeft een vragenformulier gemaakt dat door iedereen met een mening over de molens is in te vullen. ‘Er is nog niets definitief. De gemeenteraad neemt in het voorjaar van 2021 een besluit. Alleen door nu een krachtig signaal af te geven kunnen we deze plannen nog keren,’ schrijft Windalarm Amsterdam op de Facebook-pagina. Er is ook een petitie tegen de molens in omloop.

Reacties