Bewoners Zijkanaal H-Weg falikant tegen Chocolate Circus

Foto: Twitter / Tony's Chocolonely

Het leven wordt voor de woonbootbewoners van de Zijkanaal H-Weg in Amsterdam een hel als Zaanstad de vergunningen verleent voor de bouw van Tony’s Chocolonely Chocolate Circus op het terrein van de containeroverslag CT Vrede in de Achtersluispolder. Het lawaai van nu zal in niets te vergelijken zijn met de oorverdovende herrie van straks.

Achterbuurvrouw Ellen de Meijer sprak gisteravond via een internetverbinding de digitaal vergaderende raad toe en schetste een onleefbare toekomst, ook voor alle toekomstige bewoners van het tot woon- en werkgebied transformerende industriegebied en voor de recreanten in de Noorder IJplas. Gesteund door de bevindingen van de ‘goeroe van de Nederlandse pretparken’ Hans van Driem waarschuwde De Meijer voor stank-, geluids – en verkeersoverlast en ook maar alvast voor bezwaren, procedures en schadeclaims bij de gemeente voor de waardevermindering van de woonboten. Joelende kinderen, een lawaaierige achtbaan, de uitstoot van ammoniak en een onjuiste voorstelling van zaken wat betreft de werkgelegenheid in het beoogde chocoladepretpark: alles werd uit de kast getrokken om te waarschuwen voor een historische vergissing.

De punaise geeft de plek van het beoogde chocoladepretpark aan. Langs de smalle strook land links het lint met woonboten.

 

 

 

De gemeenteraad van Zaanstad is echter in overgrote meerderheid positief over de plannen, zodat Tony’s nu verder kan en met de door het college gestelde aanvullende eisen de vereiste vergunningen kan aanvragen. Enkele kanttekeningen waren er wel: Zo is Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad bevreesd voor een ‘Ikea 2.0’: enorm ambitieuze plannen die nooit werkelijkheid worden. En Hans Kuyper van Rosa eigenlijk ook: hij vroeg harde garanties dat het Rijksmonument Pakhuis De Vrede onaangetast blijft en niet de dupe wordt van grootse plannen, zoals eerder de Bruynzeelhallen prematuur sneuvelden in afwachting van de komst van het Zweedse woonwarenhuis.

Participatie

Dat de bewoners van de Zijkanaal H-Weg niet vanaf het begin bij de planvorming betrokken zijn en slechts per toeval hoorden dat het Chocolate Circus gisteravond op de agenda van de raad stond was een pijnpunt bij meerdere fracties, maar dat moet worden rechtgetrokken door op korte termijn met de bewoners langs Zijkanaal H te gaan praten. Mocht het college besluiten om de vergunning te verlenen dan komt de raad opnieuw aan het woord, maar dan over de concrete plannen van het bedrijf dat ijvert voor een slaafvrije cacaoketen.

 

Reacties

Cookieinstellingen