Winkel pas open als 70 procent omzet ‘essentieel product’ is

Foto: Google Street View

Winkelketen Wibra houdt de rest van de lockdown de winkels gesloten, nadat het kabinet een aanscherping van de regels aankondigde. De budgetketen ging vandaag nog open voor de verkoop van essentiële producten en meende dat volgens de lockdownregels ook te kunnen doen. Datzelfde gold voor winkels als Action en Hema.

Topman Bas Duijsens van Wibra reageerde verbaasd op de ‘plotselinge ommezwaai’ van het kabinet: ‘We zijn er juist van overtuigd dat het openhouden van winkels zoals die van Wibra bijdraagt aan het spreiden van mensen die essentiële producten nodig hebben. Juist in de decembermaand is de drukte in supermarkten groot.’  Wibra zegt meer dan de helft van zijn omzet uit essentiële producten als schoonmaakartikelen en verzorgingsproducten te halen, wat ruim boven de eerder gestelde eis van 30 procent ligt. Volgens de nieuwe regels moet dat 70 procent zijn voordat een winkel open mag. Wat dat betekent voor andere winkels met een gemengd assortiment moet nog blijken.

Burgemeesters tevreden

Duijsens snapt dat de volksgezondheid boven het commerciële belang van winkels gaat. ‘Dit is een periode waarin er geen sprake kan zijn van funshopping. Ik hoop alleen dat de nieuwe aanpassing in de regelgeving niet zal leiden tot onverantwoord grote drukte in de supermarkten.’ De burgemeesters zijn volgens minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ‘erg gelukkig’ met het besluit van het kabinet om de regels aan te scherpen. Hij heeft dat gehoord tijdens overleg met de voorzitters van de veiligheidsregio’s. Er was verwarring ontstaan over welke winkels open mochten zijn de komende weken.

Volgens de nieuwe regels mogen alleen winkels open zijn die voor de lockdown 70 procent van hun omzet haalden uit de verkoop van levensmiddelen, drogisterijproducten (minus cosmetica en parfums) en diervoeding. ‘We hebben nu een heel duidelijke regel,’ aldus Grapperhaus. Het ministerie van Economische Zaken gaat die nog goed doorgeven aan de winkels, zei de bewindsman. De lokale overheden moeten dan zorgen dat er ook wordt nageleefd.

Lingerie Take Away

Wat creativiteit betreft stond Krommenie vandaag in het middelpunt vann de belangstelling. Daar opende onderneemster Christa Peereboom van Belles Dentelles aan de Zuiderhoofdstraat 2B haar Lingerie Take Away. Op Radio 1 vertelde ze hoe dat werkt en hoe het zo kwam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen