Herstelmaatregelen in Natura 2000-gebieden vragen om maatwerk

In het Guisveld wordt gewerkt met een transportband voor de verplaatsing van grond.
In het Guisveld wordt gewerkt met een transportband voor de verplaatsing van grond.
Foto: Staatsbosbeheer

Om onomkeerbare schade aan de bodem te voorkomen zet aannemer Van der Lee momenteel transportbanden in om grond uit het Guisveld te krijgen. Veenweidegebieden zijn nat en drassig en dat maakt het uitvoeren van werkzaamheden er niet gemakkelijker op. Staatsbosbeheer laat er in opdracht van de provincie Natura 2000-herstelmaatregelen uitvoeren.

De grond uit de petgaten wordt met een kraan in de trechter gegooid, waarna het via de transportbanden naar de slootkant getransporteerd wordt en op een ponton terechtkomt. Een duwboot vaart de grond vervolgens naar de locatie waar het gebruikt wordt om weidevogelgrasland op te hogen. Om de overlast te beperken voor de omwonenden is in overleg met gemeente besloten om een extra depot in het Guisveld aan te leggen, achter het politiebureau in Zaandijk dat via de Fortuinweg te bereiken is. Het oude depot in de Hendrik Andriessenstraat in Zaandijk zal alleen nog af en toe nog gebruikt worden voor de aan- en afvoer van materieel.

In het Westzijderveld wordt geplagd. Om hier zo min mogelijk rijbewegingen met de kranen te maken heeft aannemer Van Aalsburg gezorgd voor een kraan met een extra lange giek. De kranen kunnen daardoor op hun plek blijven staan. Het afvoeren van het plagsel naar het perceel waarop het verwerkt wordt, gaat hierdoor in een rap tempo.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen