Noordse woelmuizen in afwachting van beter leefgebied in de polder

Foto: Wikimedia / Alan Schmierer

De Natura 2000-herstelmaatregelen van Staatsbosbeheer in de Zaanse veenweidegebieden verlopen voorspoedig. De voorbereidingen zijn afgerond en nu worden er voorzorgsmaatregelen genomen voor verschillende plant- en diersoorten, volgens een zogenoemd ecologisch werkprotocol. Een ecologisch toezichthouder begeleidt al het werk.

In het protocol staat hoe moet worden omgegaan met bepaalde plant- en diersoorten, zodat zij gespaard blijven. Voorbeelden zijn het afzetten van stukken dop- en kraaiheide met bamboestokken of het tijdig maaien van percelen en het hanteren van een rustperiode, zodat de Noordse woelmuis zich kan verplaatsen naar andere locaties. De Microtus oeconomu arenicola is Nederlands enige endemische soort, wat betekent dat hij wereldwijd alleen nog in ons land voorkomt.

Natte pootjes

De Noordse woelmuis kan beter dan andere muizensoorten tegen water en natte omstandigheden. Daarom kan hij zich heel goed handhaven in veenweidegebieden en het gaat dan ook om een Natura 2000-doelsoort. Als het gebied droger wordt komen er ook andere muizensoorten en wordt de Noordse woelmuis weggeconcurreerd. Om de bijzondere woelmuis te beschermen tegen uitsterving is het behoud van natte veenweidegebieden dus essentieel. Met maatregelen zoals plaggen, (herfst)maaien, het verwijderen van bomen en het graven van petgaten ontstaat opnieuw een geschikt leefgebied voor de Noordse woelmuis.

Westzijderveld

Aannemer Benecke heeft inmiddels damwanden geplaatst in de voormalige onderbemaling in de Reef in het Westzijderveld en Pruim Baggerwerken heeft op hetzelfde moment de baggerleidingen van het Westzijderveld naar de Reef aangelegd. Voordat de bagger in de inmiddels dichtgemaakte stroom werd gespoten heeft de plaatselijke beroepsvisser de vissen weggevangen, zodat zij veilig elders in de polder konden worden uitgezet.

Tijdens de werkzaamheden in de veenweidegebieden wordt er met regelmaat overlegd tussen Staatsbosbeheer en de aannemers, in de Bunker van de Stichting Kalverpolder. Eén van de werkgebieden is de Kalverpolder en op de plek van samenkomst is meer dan genoeg ruimte om voldoende afstand tot elkaar te bewaren.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen