In 120 seconden zien welke maatschappelijke diensttijd bij je past

Foto: Pixabay / Peggy en Marco Lachmann-Anke

Jongeren die meedoen aan de maatschappelijke diensttijd (MDT) begonnen op 8 december met een recordpoging. Ze roepen veertien- tot 27-jarigen op om uiterlijk 14 december voor 16:30 uur de digitale test Ontdekken wat je leuk vindt te doen. Het doel is tenminste 20.000 jongeren deze eerste stap te laten zetten op weg naar het vinden van de MDT die bij ze past. In Zaanstad kan dat Local Heroes zijn.

Begin dit jaar ging de MDT officieel van start en zelfs corona kon jongeren niet tegenhouden om vrijwillig en enthousiast een bijdrage te leveren aan de samenleving, terwijl ze tegelijkertijd hun talenten ontwikkelen en hun leefwereld en netwerk vergroten. In 2021 komen er 50 projecten bij, met ruimte voor nog eens 20.000 MDT-ers. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de jongeren door de MDT beter weet wat er qua opleiding of werk bij hen past en twee derde is blij met de versterking van het CV en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Het is daarom goed nieuws dat komend jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe initiatieven start en bestaande initiatieven worden uitgebreid.

Test van twee minuten

De test Ontdekken wat je leuk vindt neemt ongeveer twee minuten in beslag. Met een paar gerichte vragen komen jongeren er razendsnel achter welke vorm van MDT bij hen past. Gaan ze aan de slag met een sportproject, ligt hun hart bij zorg en welzijn of is duurzaamheid hen op het lijf geschreven? Met negen verschillende categorieën – van natuur en dier tot veiligheid en van techniek en ICT tot sport – is er voor iedere MDT-er wat wils. Sommige projecten vallen in meerdere categorieën.

 

Meer dan 18.000 jongeren deden al mee met de MDT en het groeipotentieel is groot. Uit onderzoek blijkt dat ruim 800.000 jongeren graag vrijwillig een steentje willen bijdragen aan de maatschappij. Dat ze tegelijkertijd ervaring opdoen die goed van pas komt bij het maken van belangrijke keuzes voor hun toekomst, is een groot bijkomend voordeel.

Jongeren doen MDT om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat ze zich alvast willen oriënteren op een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt, of om iets goeds te doen voor de samenleving. Deelname is altijd vrijwillig en deelnemers worden goed begeleid. Ze leren een heleboel over de maatschappij en over zichzelf, door iemand anders een steuntje in de rug te bieden.

MDT is een samenwerking van de Rijksoverheid, jongerenorganisatie Nationale Jeugdraad, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, ZonMw, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is politiek verantwoordelijk voor MDT.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen