Studiezalen van start op Pascal Zuid en Zuiderzee College

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Zaanstad helpt mee aan het inrichten van twee Studiezalen waar leerlingen een veilige plek vinden, huiswerkbegeleiding krijgen, hun talenten kunnen ontdekken en ‘geholpen worden bij uitdagingen in hun dagelijks leven’. In november is al begonnen op het Pascal Zuid en deze maand kwam daar het Zuiderzee College bij.

‘Een van de doelstellingen van het Pact Poelenburg – Peldersveld is om kinderen te helpen hun talenten te ontwikkelen en zo actief te werken aan gelijke kansen voor iedereen. Huiswerkbegeleiding en ondersteuning bij het leren helpen daar goed bij,’ zegt Onderwijswethouder Natasja Groothuismink erover in een persbericht. ‘Ouders en jongeren geven zelf ook aan dat ze daar behoefte aan hebben. Fijn dat we met Studiezalen deze concrete stap zetten om jongeren meer kansen te bieden.’ De Gelijke Kansen Alliantie steunt het project met 140.000 euro. Zaanstad steekt er zelf ook een nog niet bekend bedrag in.

Voor 80 jongeren

Teamleider Katinka Kroon van de onderbouw van het Pascal Zuid ziet Studiezalen als ‘een belangrijke toevoeging aan de begeleiding van leerlingen’. ‘Wij faciliteren als school de ruimte. Studiezalen heeft in Amsterdam al veel ervaring opgebouwd. Zij voeren de intakegesprekken met leerlingen en hun ouders. Wij kunnen leerlingen adviseren om in gesprek te gaan met Studiezalen. Maar ze kiezen uiteindelijk uiteraard zelf of ze deelnemen.’ Studiezalen kan in Zaanstad 80 leerlingen begeleiden: 40 van elk van de twee scholen. Er zijn intussen vijftien leerlingen bij het Pascal Zuid gestart en dertien bij het Zuiderzee College.

Monitoren

Afdelingsleider Joost van Duijn van de mavo-afdeling op het Zuiderzee College spreekt van ‘een hele goeie ontwikkeling in het kader van gelijke kansen voor alle leerlingen,’ zeker in deze tijden van corona. ‘Wat we vooral belangrijk vinden is dat deze ondersteuning duurzaam is ingezet, dus niet als pilotvorm. We zullen de leerlingen die hier aan meedoen monitoren op hun doorstroom, zodat we kunnen aantonen dat het ook daadwerkelijk succes heeft. We zijn nu met een kleine groep begonnen en vanuit de positieve ervaring gaan we er van uit dat deze groep zeer snel groter zal worden en derhalve ook het effect.’

Gratis

Coaches begeleiden de leerlingen bij hun huiswerk, bij vragen over hun toekomst en bij uitdagingen in het dagelijks leven. De coaches zijn vrijwilligers met diverse achtergronden. Ze komen bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven of zijn student. Bij de begeleiding is altijd een pedagoog aanwezig vanuit Studiezalen. De begeleiding is voor de leerlingen gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen