Mensenrechtenvlag voor de eerste keer uit dit jaar

Foto: Pixabay / Craig Clark

Ook in de Zaanstreek en Waterland wapperen morgen tientallen mensenrechtenvlaggen. Met deze vlag, een initiatief van de Nederlandse instellingen voor de bestrijding van discriminatie, laten de deelnemende organisaties en particulieren zien dat ze de universele mensenrechten respecteren en ondersteunen.

Op 10 december, de Internationale Mensenrechtendag, steken onder andere de gemeenten Zaanstad, Waterland, Wormerland en Oostzaan de vlag uit. Maar ook Amnesty International, het 4 en 5 meicomité Zaanstad en de Doopsgezinde Gemeente in Zaanstad doen mee. De mensenrechtenvlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd op 10 december 1948 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het door alle lidstaten ondertekende Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens van 1950 is daarop gebaseerd. Nu, 70 jaar later, wordt daaraan een vlag gekoppeld. Het is de bedoeling dat de vlag de komende jaren op steeds meer plekken zichtbaar wordt, in binnen- en buitenland.

Brieven voor Amnesty

Morgen is ook de dag dat in de Noorderkerk aan de Heijermansstraat 127 in Zaandam brieven geschreven worden aan regeringsleiders die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Het doel is om gewetensgevangenen vrij te krijgen. Omdat de schrijfactie van Amnesty International in het stadhuis dit jaar vanwege corona niet door kan gaan, heeft de Protestantse Gemeente Zaandam het initiatief genomen dit te organiseren. Iedereen is vanaf 10:00 uur welkom om te helpen met het schrijven van de brieven. Rond 16:00 uur wordt de schrijfdag afgerond.

Geïnteresseerden dienen zich wel even van tevoren aan te melden voor een schrijftijd van 30 minuten of een veervoud daarvan, om te voorkomen dat er meer dan 30 mensen tegelijkertijd in de kerk aanwezig zijn. Dat kan via een e-mail aan [email protected] of via telefoon op 06 – 2295 6685 (tussen 14:00 en 16:00 uur). Een mondkapje dragen is verplicht en bij binnenkomst moeten de deelnemers zich inschrijven. Ook de kerk gaat de mensenrechtenvlag uithangen.

Traditie

De Noorderkerk heeft een traditie als het om mensenrechten gaat. PGZ was betrokken bij het tentenkamp voor vluchtelingen in het Burgemeester In ’t Veldpark in 2015 en 2016. De kerk zette dagelijks haar deuren open en iedereen was welkom voor aandacht, een ontmoeting, taallessen, spelletjes en muziek. De hele wijk deed mee. Ook worden ieder jaar met Pasen brieven en kaarten gestuurd naar gewetensgevangenen.

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen