Kinderboek ode aan wereldberoemde groene Zaanse huisjes

Foto: Counter Collective

Vanaf deze week is het voorlees- en zoekboek Sjoerd en de Stapelstad online en in de winkel verkrijgbaar. Het is een ‘stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven’ met als hoofdpersoon Sjoerd, geïnspireerd op architect Sjoerd Soeters van het nieuwe stadshart. Dat is nu wereldberoemd dankzij onder andere het excentrieke Hotel Inntel van Wilfried van Winden van WAM Architecten.

De burgemeesters Jan Hamming van Zaanstad en Judith Michel van Wormerland lezen op morgen, donderdag 10 december, live vanuit dat hotel voor uit het boek. Dit is te volgen vanaf 18:00 uur via een link op www.stapelstad.nl. Het idee voor het verhaal ontstond tien jaar geleden bij auteur Barry Menger, toen hij Soeters interviewde. ‘Tijdens dat interview raakte ik onder de indruk van zijn visie voor de stad, zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen om het dan ook voor elkaar te krijgen. Je kunt het mooi vinden of niet, maar de functie die het heeft om Zaanstad nationaal en internationaal op de kaart te zetten is meer dan geslaagd,’ zegt hij.

De schrijver (rechts) en de illustrator.

 

 

Het verhaal van Sjoerd en de Stapelstad heeft een speelse educatieve achtergrond. De kleine Sjoerd wil spelen, maar de stad is volgebouwd. Hij geeft niet op en bedenkt een stapelgek plan. Tien jaar geleden verklaarden mensen de echte Sjoerd voor gek, maar inmiddels komen mensen uit de hele wereld het Zaanse stadshart bewonderen. ‘Als je ergens in gelooft, dan moet je daarvoor gaan. Dat deed Sjoerd en precies dat heeft mij geïnspireerd voor dit verhaal. In deze tijd is die boodschap van ‘nooit opgeven’ misschien wel de belangrijkste die we kunnen meegeven aan onze kinderen,’ meent Menger.

Tekentalent van negentien

Dankzij de prachtige illustraties van negentien jaar jonge illustrator Mats Ganzeman komt het verhaal echt tot leven. Voor de Zaankanters Menger en Ganzeman is dit voor beiden hun debuut. Menger (42) is creative director en mede-eigenaar van het Zaanse bureau Counter Collective, vader van Pepijn (6) en Timon (3) en zelf jarenlang bewoner van een groen huisje. Sjoerd en de Stapelstad is vanaf nu te koop op stapelstad.nl, de bekende online verkoopplatforms en via de boek-, speelgoed- en cadeauwinkels.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen