Met kortdurend arbeidscontract geen voorrang voor woonruimte

Foto: Clker Free Vector Images / CC0

Kortdurende arbeidscontracten brachten veel mensen tijdens deze coronacrisis acuut in problemen omdat ze hun werk en inkomen verloren, en zorgen in het algemeen voor onzekerheid en stress. Maar ze voorkomen straks ook dat mensen voorrang kunnen krijgen bij een woning in Poelenburg en Peldersveld, waar de zogenoemde Rotterdamwet van kracht is.

De gemeente wil in beide wijken een minder eenzijdige samenstelling van de bewoners naar inkomen en sociale positie en daarom werd een ‘inkomen uit non-commerciële dienstverlening’ zoals de zorg of het onderwijs een voorwaarde voor voorrang bij de toewijzing van een woning. In de voorgestelde wijziging van het Huisvestingsverordening die de gemeenteraad morgen bespreekt wordt dat ‘een inkomen uit non-commerciële dienstverlening in het afgelopen jaar, een vaste aanstelling of een tijdelijke aanstelling voor minimaal een jaar en tenminste achttien uur per week’. De verandering wordt doorgevoerd om ’te voorkomen dat woningzoekenden met een kortdurend arbeidscontract voorrang kunnen krijgen’.

Boetes woonfraude

Om woonfraude in Poelenburg eb Perdersveld te voorkomen zijn bestuurlijke boetes ingevoerd voor het in gebruik geven en in gebtuik nemen van woonruimte zonder huisvestingsverginning. Die was maximaal 20.250 euro, maar er worden nu gespecificeerde bedragen opgenomen voor verhuurders en huurders, die wat de verhuur betreft flink oplopen bij recidive:

Een andere verandering is een bezettingsnorm voor het toewijzen van woningen in Zaanstad. Nu worden soms grote woningen toegewezen aan een- en tweepersoonshuishoudens en dat wordt als onwenselijk gezien vanwege de schaarste. Van onderstaande bezettingsnorm kan worden afgeweken in het belang van een snelle huisvesting van urgente woningzoekenden, het label van een woning, gehorigheid van de woning of incourante maten van kamers.

Voor seniorenwoningen gaat gelden: des te ouder, des te sneller aan de beurt. Tot nu toe geldt er geen leeftijdsvolgorde. Er zijn drie leeftijdsgrenzen van 55, 65 en 75 jaar. Na de woningzoekenden met een leeftijd van tenminste 75 jaar hebben woningzoekenden met een leeftijd van tenminste 65 jaar voorrang. En na hen 55-plussers. Dit wordt aangepast ‘om te voorkomen dat woningzoekenden niet in aanmerking kunnen komen voor door hen gewenste woningen’. Met een hogere leeftijdsgrens is er niet altijd een kandidaat, en dan komt een woningzoekende in de volgende leeftijdscategorie in aanmerking voor de woning.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen