Liften, roltrappen en camera’s: soaps die maar niet ten einde komen

Foto: Pikist / CC0

Vandalen hebben de deur vernield van de lift bij de waterval in het centrum van Zaandam en ook de roltrappen zijn weer eens kapot. De Partij voor Ouderen en Veiligheid wordt er moedeloos van. Zijn er camerabeelden van de vernieling? En als we het dan toch over camera’s hebben: waar blijven de toegezegde apparaten voor de stations langs de Zaanlijn?

De deur van de lift zou het opblazen van vuilnisbakken in de buurt met vuurwerk niet hebben overleefd en de levering van de vervanging neemt zeven weken in beslag. Op het Stadhuisplein en in de omgeving hangen echter camera’s. ‘Kunnen wij er vanuit gaan dat de eventuele daders hier zijn gefilmd?’ wil fractievoorzitter Harrie van der Laan weten. Na eerdere storingen heeft het college toegezegd met een noodnummer te zullen komen, en hij vraagt zich af of dat er inmiddels is gekomen. De POV is sowieso van mening dat de situatie met de liften en roltrappen inmiddels onhoudbaar is geworden. Het voorstel voor een vaste trap is door de raad afgeschoten, maar is daarvoor inmiddels een alternatief bedacht?

Stations Zaanlijn

De camera’s op en bij de stations zijn een parallelle soap. De gemeenteraad eiste in twee moties dat die er zullen komen vanwege vernielingen, geweld, ongelukken en diefstallen. Spoorbeheerer ProRail wil ze best plaatsen op de stations, maar alleen als Zaanstad de kosten op zich neemr en dat wordt de gemeente te gortig. De openbare ruimte rond de stations is echter de verantwoordelijkheid van Zaanstad.en ook daar heeft de POV nog geen activiteit waargenomen, hoewel er uiterlijk in oktober dit jaar een plan moest liggen voor de plaatsing van camera’s op en bij alle stations langs de Zaanlijn. Van der Laan wil opheldering over de stand van zaken. En snel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen