Gemeente verwijdert ‘illegale’ kistjes met onderzoeksapparatuur

Foto: Twitter / Gemeente Zaanstad

Ze vielen veel mensen op, de houten kistjes die vanochtend overal Zaandam op straat stonden, vastgeketend aan palen. Maar de gemeente heeft ze laten weghalen.

De kistjes met daarop een summiere uitleg over een Zweeds onderzoek (van Chalmers University) naar ‘unidentified walk and traffic patterns‘ – zeg maar loop- en verkeersbewegingen – aan de hand van wifi-signalen van mobiele telefoons en computers waren zonder toestemming geplaatst. Sterker: de gemeente was niet vooraf op de hoogte gebracht van het plan om onderzoeksapparatuur op straat te plaatsen. Hetzelfde gebeurde overigens in Amsterdam. Daar sloot de gemeente in eerste instantie een verband met de aanstaande marathon niet uit.

Toen het gemeentehuis eenmaal weet had van de kistjes is Handhaving dan ook meteen begonnen met de verwijdering. In de loop van de dag was er contact met ‘de afzender’, die daarna tot 16:00 uur de tijd kreeg om de nog niet weggehaalde exemplaren zelf op te halen.

De universiteit kan de kistjes komen ophalen bij de gemeente. De rekening voor het opsporen en weghalen van de apparatuur gaat naar de Zweedse onderzoekers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen