Verbeteringen voor verkeer rond busbrug De Binding, los van besluit over openingstijden

Wachten tot de busbrug open gaat.
Wachten tot de busbrug open gaat.
Foto: Twitter

Het college wil de verkeersveiligheid rondom de busbrug tussen Westerkoog en Westerwatering verbeteren, ongeacht de eventuele 24-uurs openstelling van De Binding.

Maatregelen zijn nodig óók als de busbrug niet 24-uur open gaat. Het gaat dan onder meer om het verbeteren van oversteekvoorzieningen, het maken van een rotonde op de kruising De Wildeman/De Glazenmaker/De Binding en verbeteringen op de kruising van de Houtveldweg en de busbrug. Daarnaast is het plan om de fietspaden langs de brug te verbeteren door de tegels te vervangen door asfalt. In november beslist de gemeenteraad of deze aanpassingen doorgaan.

‘Subjectieve’ onveiligheid

Het is bij de gemeente bekend dat verkeersdeelnemers zich niet veilig voelen op de genoemde kruisingen, hoewel de statistieken geen aanleiding geven tot grote ongerustheid: ze springen er wat het aantal ongelukken betreft niet bovenuit. De ‘subjectieve’ onveiligheid die mensen ervaren met echter ook serieus worden genomen, vindt het college. Een knelpunt is ook dat de bus vier keer per uur in beide richtingen op beide kruispunten vertraging ondervindt.

Gaat de raad akkoord met de voorgestelde ingrepen, dan is de planning om die tussen november 2018 en juni 2019 uit te voeren.

https://twitter.com/GerardVVD/status/905851112615489537

Permanente openstelling

De gemeenteraad heeft al verklaard er een voorstander van te zijn dat op werkdagen in de avond- en ochtendspitsen kortere rijroutes mogelijk worden, zonder concessies te doen aan de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Uit een verkeersonderzoek is gebleken dat bij een permanente openstelling per dag ongeveer 2300 voertuigen extra over de brug gaan rijden – een stijging van 35 procent ten opzichte van de huidige situatie.

De volgende stap is onderzoek naar de gevolgen van een permanent geopende busbrug voor het milieu. Hierbij wordt gekeken naar zowel de luchtkwaliteit als naar geluid. Dit onderzoek moet eind dit jaar zijn afgerond, waarna de raad in februari 2018 een besluit over de openstelling van de busbrug kan nemen. Dat gaat in elk geval gebeuren voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, zodat de nieuwe raad te maken krijgt met een voldongen feit.

Aanpassingen rondweg Westerkoog

Mocht de stemming in de raad uitmonden in een permanente openstelling, dan zijn later nog aanvullende maatregelen nodig om de verkeersveiligheid op de rondweg in Westerkoog te verbeteren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen