Temperatuur nog nooit zo lang achtereen in dubbele cijfers

Dit lijkt een steeds zeldzamer beeld te worden.
Dit lijkt een steeds zeldzamer beeld te worden.
Foto: Flickr / Henk-Jan van der Klis

Nog nooit sinds de meringen van het KNMI begonnen in 1901 is de maximumtemperatuur zo lang in de dubbele cijfers gebleven als dit jaar. In De Bilt staat de teller op dit moment op 229 aaneengesloten dagen met 10 graden of meer. Sinds 1 april is het kwik niet meer onder 10 graden gedoken en dat is volgens Weer Online een record.

Nog een weerweetje: strenge vorst komt steeds minder voor. Sterker nog, er is al 664 dagen geen matige vorst meer geweest en dat is eveneens een record. De laatste keer dat het matig vroor was op 21 januari 2019, toen het in De Bilt afkoelde tot -8,1 graden. Het vorige record was 662 dagen en liep van 1 april 2013 tot en met 22 januari 2015. In de winter van 2014 was de laagste temperatuur op het hoofdstation -3,1 graden en nog nooit was de laagste minimumtemperatuur in een winter zó hoog.

De laagste temperatuur van 2020 tot nu toe is -4,3 graden en werd gemeten op 25 maart. Als komend jaar ook zonder matige vorst verloopt is dat een unicum. Sinds het begin van de metingen is het nog nooit voorgekomen dat de temperatuur twee jaar op rij niet lager is geweest dan -5 graden.

Dubbele cijfers

Het vorige record wat betreft het aantal opeenvolgende dagen met dubbele temperatuurcijfers werd in 2011 gevestigd, van 27 maart tot en met 9 november. Een reeks van 200 dagen of meer met maximumtemperaturen van 10 graden of hoger kwam tot dusver in niet meer dan zestien keer voor. Daarvan werden er tien geturfd in deze eeuw en slechts zes in de hele 20ste eeuw. Dat zulke lange reeksen met zachte dagen vaker voorkomen is volgens Weer Online volledig toe te schrijven aan klimaatverandering. Het weerbureau voorziet voor vandaag in de Zaansteek een maximumtemperatuur van 15 graden en een minimumtemperatuur van 12 graden. Vanavond is het korte tijd  onstuimig met buien en veel wind.

Bron: Weer Online
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen