Hoge concentratie corona in rioolwater gevolg foutieve berekening

Foto: Pixabay / Aviavlad

De verontrustend hoge concentratie virusdeeltjes in het rioolwater in Zaanstreek – Waterland van enige weken geleden was te wijten aan foutieve waarden voor de berekening van het meetpunt in Oosthuizen. De daadwerkelijke cijfers van dit meetpunt lagen in werkelijkheid een factor tien lager dan aangegeven, meldt RTV Purmerend.

De rioolwatermetingen zijn voor het RIVM een aanvulling op de coronacijfers en geven een indicatie van de ontwikkeling van het aantal besmettingen. Het virus is in het afvalwater al terug te vinden als besmette mensen nog geen klachten hebben ontwikkeld. In onze regio werden op enig moment 3420 deeltjes per 100.000 inwoners gemeten en dat lag ver boven het landelijke cijfer. De GGD Zaanstreek-Waterland kreeg vragen over van onder andere de gemeente Zaanstad en na onderzoek door het RIVM is de fout nu aan het licht gekomen.

Ter vergelijking: tussen 2 en 8 november was de waarde landelijk gezien 356 en in onze regio 521 deeltjes per 100.000 inwoners, volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid. De meetfrequentie is één keer per week. In Zaanstad ligt het cijfer nu onder het landelijk gemiddelde met afgerond 281 deeltjes. Wat het aantal besmettingen betreft is het nu de oostkant van Zaanstreek – Waterland waar de situatie het ernstigst blijft.

De cijfers voor Zaanstad over het afgelopen etmaal. Bron: Coronadashboard Rijksoverheid

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen