Vogelgriep in de regio: maak melding van groepjes dode dieren

Foto: Pixabay / Birgit Röhrs

Ook in Zaanstad is bij (water)vogels de vogelgriep geconstateerd, waarschuwt de GGD Zaanstreek – Waterland. Vogels kunnen daar erg ziek van worden en zelfs overlijden. Het risico dat mensen vogelgriep krijgen is heel klein.

Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren lopen een klein risico op het oplopen van vogelgriep, aldus de GGD. Wie met risicodieren werkt of ze houdt kan voorzorgsmaatregelen nemen zoals het dragen van beschermende kleding in de buurt van (mogelijk) besmette dieren. Vooral mondkapjes zijn belangrijk, om te voorkomen dat besmette lucht wordt ingeademd. Reinig en ontsmet ook alle vervoermiddelen. Er zijn geen aanwijzingen dat contact met dode (water)vogels gevaarlijk is voor  honden of katten. Houd honden uit voorzorg wel aan de lijn bij plekken waar dode (water)vogels liggen.

Wie meerdere dode wilde vogels bij elkaar ziet wordt verzocht om dit te melden via de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit. Raak de dode dieren niet aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen