Maximale huurverhoging ook in vrije sector aan banden

Foto: Pixabay / Moerschy

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken komt met een aanvullend pakket maatregelen om voor zoveel mogelijk mensen een betaalbare woning bereikbaar te maken. De jaarlijkse maximale huurverhoging wordt voor alle woningen vastgesteld op de inflatie plus één procent. Een volkshuisvestingsfonds van 450 miljoen euro moet kwetsbare gebieden herstructureren en verduurzamen, onder meer in Zaanstad.

‘Iedereen moet betaalbaar en plezierig kunnen wonen, de huidige onzekere tijd benadrukt dat nog eens extra. Daarom kom ik met deze aanvullende maatregelen om huurverhogingen verder aan banden te leggen en voor een grotere groep mensen een sociale huurwoning bereikbaar te maken. Daarnaast ga ik fors investeren in die gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat zodat ook daar mensen prettig, veilig en duurzaam kunnen wonen,’ aldus de minister in een persbericht. De maximale huurverhoging geldt voor zowel de sociale als de vrije sector. Dat de huurverhogingen ook in de vrije sector aan banden worden gelegd is nog niet eerder gebeurd.

Inkomensgrens omhoog

Om het huren van een sociale huurwoning toegankelijk te houden voor een brede groep mensen blijft de inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen gelijk. De grens voor meerpersoonshuishoudens wordt de komende drie jaar verhoogd van 39.055 euro naar 43.126 euro. Gezinnen met een laag middeninkomen voor wie het aanbod in de vrije sector onvoldoende aansluit bij hun financiële ruimte krijgen zo meer mogelijkheden om een betaalbare woning te vinden.

Volkshuisvestingsfonds

Het fonds wordt ingezet voor de zestien stedelijke vernieuwingsgebieden waar vijftien burgemeesters – onder wie Jan Hamming  – in juni een oproep voor deden. Hierbij wordt ingezet op het vervangen, vernieuwen en verduurzamen van voornamelijk particuliere woningen. Gemeenten kunnen concrete investeringsplannen indienen. Voor het einde van het jaar wordt dan bekendgemaakt hoe dit vormgegeven gaat worden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen