College akkoord met nieuwe stek Theatermijn, nu de raad nog

Foto: Creazilla.com / CC0

Het college wil de eerder toegezegde subsidies voor Zaans Toneelhuis Theatermijn loskoppelen van de voorgenomen verhuizing naar broedplaats De Hellema, nu de organisatie een andere plek heeft gevonden aan de Cornelis van Uitgeeststraat 2. Dat pand stond tot 20 juli op Funda te huur voor 3500 euro per maand.

Theatermijn kan op de nieuwe locatie aan de slag met de afgesproken verbreding van haar takenpakket, schrijft wethouder van Cultuur Annette Baerveldt in een persbericht. Het is ‘jammer’ dat De Hellema en Theatermijn niet tot overeenstemming zijn gekomen, maar de verhuizing naar De Hellema was geen doel op zich. ‘Het doel is uitbreiding van de activiteiten van Theatermijn die bijdragen aan de doelstellingen die de gemeenteraad heeft vastgelegd in de Cultuurvisie. Theatermijn heeft een andere locatie gevonden in de Kogerveldwijk waar zij kan uitbreiden en haar maatschappelijke taken in de wijk kan oppakken.’

Geld al gereserveerd

In de cultuurbegroting van dit jaar is de eenmalige investeringsbijdrage van 300.000 euro voor de verbouwing en inrichting van het nieuwe onderkomen van Theatermijn al opgenomen. Daarnaast is afgesproken om de jaarlijkse subsidie met 100.000 euro te verhogen tot een totaal van 142.000 euro per jaar om de uitbreiding van het takenpakket mogelijk te maken. De cultuurinstelling krijgt in het pand aan de Cornelis van Uitgeeststraat de beschikking over twee studio’s, een theaterzaal voor circa 80 personen en een foyer annex kantoorruimte.

Buurtactiviteiten

‘De Kogerveldwijk krijgt hiermee een buurtgebonden podium met een laagdrempelig cultuuraanbod,’ aldus het persbericht. Theatermijn heeft een jeugdtheaterschool, organiseert onderwijsprojecten en biedt ondersteuning aan het amateurtheater. Daarnaast is het de bedoeling om activiteiten te organiseren die de buurtbewoners op een toegankelijke manier in contact brengen met cultuur. De Hellema heeft de gemeente intussen laten weten bezig te zijn met het uitwerken van een plan voor de zaal in de broedplaats aan de Oostzijde.


Reacties