Theatermijn toch niet naar Broedplaats aan de Zaan in Hellema

De voormalige fabriek van Hellema aan de Oostzijde in Zaandam.
Foto: Google Street View

Het Zaans Toneelhuis Theatermijn verhuist toch niet naar De Hellema, de voormalige fabriek aan de Zaandamse Oostzijde die nu is omgedoopt tot Broedplaats aan de Zaan. De gemeenteraad verhoogde daarvoor een jaar geleden de jaarlijkse subsidie tot 142.00 euro en ging akkoord met een eenmalige investeringsbijdrage van maximaal 300.000 euro voor de verbouwing en inrichting van de nieuwe stek.

Maar volgens het Zaans Toneelhuis Theatermijn zijn de besprekingen met Broedplaats aan de Zaan vastgelopen en is het plan van de baan. De organisatie heeft een alternatieve locatie in de Kogerveldwijk op het oog ‘waar de ambities van de organisatie zoals die zijn verwoord in het beleidsplan kunnen worden gerealiseerd,’ aldus wethouder Annette Baerveldt in een brief aan de gemeenteraad. Op dit moment worden de mogelijkheden en alle (financiĆ«le) consequenties besproken. Uitgangspunt daarbij is ‘dat de ambities zoals die eerder zijn verwoord ook op de alternatieve locatie gerealiseerd kunnen worden’.

Over de gevolgen die het besluit van Theatermijn heeft voor Broedplaats aan de Zaan is het college in overleg met het bestuur van de broedplaats. Op welke plek het theatergezelschap het oog heeft laten vallen laat Baerveldt in het midden. De door de raad toegezegde financiƫle steun is gekoppeld aan een verhuizing naar de broedplaats en is dus geen vanzelfsprekendheid meer.

Reacties