Verhuizing Theatermijn naar Hellemafabriek vergt flinke investering

Foto: Google Street View

Het Zaans Toneelhuis Theatermijn verhuist als het aan het college ligt naar de Hellemafabriek in Zaandam. Op dit moment zit het Toneelhuis in de Honigfabriek, waar het huurcontract op 1 januari 2020 afloopt omdat er woningen komen. Voor onder andere de verbouwing, verhuizing en exploitatie is eenmalig 300.000 euro en structureel 100.000 euro extra subsidie nodig. Met het extra geld kan het Zaans Toneelhuis ook verder professionaliseren.

De gemeente wil voorkomen dat Theatermijn dakloos wordt en een nieuwe locatie is nu gevonden aan de overkant van de Zaan, waar Theatermijn samen met Broedplaats aan de Zaan de Hellemafabriek wil gaan exploiteren. Met de verhuizing dragen we bij aan het lint van culturele activiteiten van het noorden tot het zuiden van Zaanstad dat de komende jaren meer en meer moet ontstaan, zegt wethouder van Cultuur Sanna Munnikendam in een persbericht. ‘De combinatie met de broedplaats is een goede en ook de plek heeft toegevoegde waarde,’ als een bijdrage aan de ontwikkeling van de Kogerveldwijk.

Beter toegankelijk

In de Hellemafabriek komt het Zaans Toneelhuis op de begane grond zodat de bereikbaarheid en toegankelijkheid sterk verbeterd worden ten opzichte van de huidige situatie op de vierde etage van de Honigfabriek in Koog aan de Zaan. Daarnaast is op de nieuwe locatie ruimte voor een theaterzaal voor 120 personen. Die vult het gat tussen de mogelijkheden van FluXus en het Zaantheater. Ook kan er naast de theaterzaal een repetitieruimte komen die de mogelijkheid biedt om meer te programmeren én om te verhuren naast de eigen activiteiten van het Zaans Toneelhuis Theatermijn.

Theatermijn gaat zich daarnaast meer richten op talentontwikkeling en het faciliteren en professionaliseren van amateurverenigingen en -initiatieven. Een groot deel van activiteiten van de organisatie richt zich op jeugd vanaf twaalf jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen