CDA wil dat gemeente kansen grijpt voor Zaans bos

Foto: Pxfuel / CC0

De provincie ontwikkelt een plan voor de aanplant van 360 hectare extra bos in Noord-Holland en de Rijksoverheid heeft de ambitie om 37.000 hectare aan het landelijke areaal toe te voegen. Het CDA stelt voor de Zaanstad de kans grijpt om een deel daarvan in de wacht te slepen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt geld beschikbaar om extra bos te realiseren en ‘bos’ is in Zaanstad met een lampje te zoeken. Volgens Milieudefensie staat onze gemeente op nummer twee als het gaat om de minste bomen per inwoner. Toch wordt de waarde van bomen door het college met de mond in alle toonaarden beleden. Nu doet de mogelijkheid zich voor om daarmee eens groots uit te pakken en daarom stelt het CDA voor te onderzoeken waar in Zaanstad een bos van meer dan een hectare of bomenrijen van meer dan 21 bomen kunnen komen, zowel binnen- als buitenstedelijk.

Deel productiebos?

Zaanstad wil structureel een miljoen euro per jaar in een fonds steken voor de aanplant van nieuwe bomen. Steunfractielid Nick Hendriks denkt groter: waarom niet ook onderzoeken onderzoeken of een productiebos vanuit duurzaamheidsoverwegingen toegevoegde waarde heeft? In een motie stelt hij tijdens de begrotingsbehandeling voor om een meerjarenplan op te stellen voor de besteding van het budget  voor de aanplant van bomen binnen Zaanstad, al dan niet met de nu beschikbare subsidie.

Alleen maar voordelen

Een aangelegd bos zoals het Purmerbos in Purmerend heeft waarde als klimaatbuffer, recreatiegebied, woongebied en mogelijk deels als productiebos. De biodiversiteit wordt ermee verbeterd. Kleine groepen bomen zijn belangrijker dan tot voor kort werd aangenomen, zo blijkt uit een wetenschappelijk rapport van de universiteit van Gent. En meer bomen in de gemeente leveren een bijdrage aan het verkleinen van het stikstofprobleem ten gunste van de voortgang van bouw- en infrastructurele projecten, somt Hendriks op. Zaanstad.nieuws heeft niet de intentie een actieve rol te spelen in het politieke debat, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wij de vraag al eerder stelden: ‘Willen we een bos? Dan ligt er nu een kans‘. We kunnen er ook bij onthullen dat de reacties op die vraag overwegend positief waren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen