Willen we een bos? Dan ligt er nu een kans

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

In Noord-Hollandse gebieden binnen het Natuurnetwerk Nederland kan maximaal 360 hectare bos worden aangeplant. Dit blijkt uit een eerste rondgang van de provincie bij de terreinbeherende organisaties. Het gaat hierbij vooral om de aanplant van bos op grasvelden in recreatiegebieden.

Ook het aantal hectare bos dat gecompenseerd moeten worden vanwege boskap voor natuurdoeleinden is bekend. Het gaat in onze provincie om ongeveer 155 hectare. Er is ook naar de kwaliteit van bos gekeken. Deze lijdt onder het teveel aan stikstof. In de duinen en in de natuur van ’t Gooi verdroogt het bos bovendien door het watertekort. Ook vormen invasieve exoten zoals de Amerikaanse vogelkers een bedreiging voor het bos. Deze moeten worden bestreden om de bossen in de provincie te herstellen.

Een Amerikaanse vogelkers.

Woonwijken en bedrijventerreinen

Het Rijk en de provincies werken momenteel samen met partners aan de bossenstrategie. Zij willen de komende tien jaar de totale oppervlake aan bos in Nederland met 37.000 hectare uitbreiden. Ze doen dit voor het herstel van de biodiversiteit en vanwege de gemaakte afspraken in het Klimaatakkoord. Noord-Holland is van nature geen provincie met veel bos, maar van open landschappen. De natuurgebieden bestaan naast de duinen vooral uit weidevogelgraslanden en moerasgebieden. De nieuwe aanplant gebeurt dan ook vooral buiten het Natuurnetwerk Nederland, bijvoorbeeld bij en in nieuwe woonwijken en op bedrijventerreinen. In Zaanstad lijkt HoogTij in Westzaan daarvoor een geschikte kandidaat.

Het Rijk bespreekt de komende tijd met onder andere Staatsbosbeheer en gemeenten hoe extra bos buiten het NNN kan worden meegenomen in plannen voor zaken als woningbouw. De uitkomsten van deze gesprekken worden daarna gedeeld met de provincies. Die kunnen dan met deze handvatten aan de slag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen