CDA wil tijdelijk wooncomplex starters op sportpark Poelenburg

02 nov 2020, 15:31 Actueel
screenshot 20201102 152741
Twitter / Erna Berends

Het CDA wil een Startblok Vijfhoek bouwen op sportpark Poelenburg, naar het voorbeeld van het Startblok Elzenhagen met 540 betaalbare woningen voor starters uit verschillende culturen in Amsterdam Noord. Daar trokken de woningcorporaties Eigen Haard en de Key twee jaar geleden de kar en wat in de hoofdstad kan moet ook hier kunnen, vindt de partij.

De wachtlijst voor starters van achttien tot en met 27 jaar in Zaanstad die betaalbare huisvesting zoeken is nog 'onacceptabel hoog' en het tijdelijke complex in Poelenburg zou voor een deel van de woningzoekenden een oplossing zijn. Het complex zou tien tot vijftien jaar kunnen blijven staan, of langer als daar ruimte voor is, en daarna kunnen verhuizen naar een andere tijdelijke plek in de gemeente. Het college heeft al subsidie aangevraagd bij het Rijk omdat het realiseren van tijdelijke woningen niet rendabel is, maar het CDA vindt dat er gebouwd moet worden ongeacht het antwoord van Den Haag.

Sociaal contract

Op het sportpark Poelenburg is ruimte (één voetbalveld, circa 7800 vierkante meter) beschikbaar en ook gereserveerd voor tijdelijke woningen. Net als in Amsterdam zou de tijdelijke huisvesting gecombineerd kunnen worden met een ‘sociaal contract’ waarmee de bewoners, ook statushouders, zich bereid verklaren om het heft in handen te nemen en een actieve rol te pakken bij het beheer van de woningen, de gemeenschappelijke ruimten en de buitenruimten.

[embed][/embed]

Het CDA komt tijdens de begroringsbehandeling met een motie die het college opdraagt om in samenwerking met een of meerdere (Zaanse) woningcorporatie(s) dan wel andere geïnteresseerden de realisatie van Startblok Vijfhoek te realiseren. Het plan is om volgend jaar te gaan bouwen en om de woningen uiterlijk in 2022 klaar te hebben. Ze zouden moeten worden verdeeld onder starters uit Zaanstad, eventueel aangevuld met de rest van de Zaanstreek.

Houten huizen

De raad wil de wachttijden voor starters aanzienlijk verkorten én zo duurzaam mogelijk bouwen, bij voorkeur in hout. Volgens fractievoorzitter Marc Wit zijn er mooie praktijkvoorbeelden van houtbouwers die kant en klare woonmodules voor eindassemblage kunnen afleveren. Stikstoftechnisch is het dan een voordeel wanneer de productie in het buitenland plaatsvindt en de aanvoer per schip geschiedt, bijvoorbeeld via de haven in de Achtersluispolder. Met de ruimte gevonden en de vergunningen rond kan er dan snel iets van de grond komen. Wit deed er als voorbeeld een video bij.