Fietsersbond blijft voorstander van pad langs Haansloot

Volgens de bond behartigen de tegenstanders vooral het eigenbelang: not in my backyard.
Volgens de bond behartigen de tegenstanders vooral het eigenbelang: not in my backyard.
Foto: Google Street View

De Zaanse afdeling van de Fietsersbond is het niet eens met het collegebesluit om de aanleg van een fietspad langs de Haansloot in Krommenie af te blazen. In 2013, toen het plan werd geboren, steunde ook Kontakt Milieu Zaanstreek het besluit.

De reden om het fietspad niet aan te leggen is het beschermen van het open veenweide cultuurlandschap en ‘niemand wil een aantasting van dit bijzondere landschap, want het is van grote waarde voor allen in onze gemeente en daarbuiten,’ schrijft de bond. Maar een doorgaande recreatieve route langs natuurgebieden is juist ‘zeer wenselijk‘ voor het behoud ervan op langere termijn. Om die stelling te onderbouwen wordt KMZ aanghaald, dat waarschuwde dat de grootste bedreiging voor natuurgebieden ontstaat als het draagvlak voor natuurbeheer vermindert, ‘zoals we in de periode onder staatssecretaris Henk Bleeker hebben kunnen zien’. ‘Zonder draagvlak hebben burgers en dus ook de politiek geen geld over voor natuurbeheer en ontstaan ook snel planologische bedreigingen,’ aldus de Zaanse natuurbeschermers.

Nimby

De geplande recreatieve route heeft dus nut, naast de huidige route langs de Rosariumlaan, Zilverschoonlaan en Titofstraat naar de Westdijk, is de conclusie van de Fietsersbond. ‘Natuurlijk moet je bij de aanleg van dit fietspad voorwaarden stellen. Geen verlichting, het is immers een recreatief fietspad, en geen boomaanplant in verband met roofvogels die weidevogels belagen.’ Ook een overweging om van de aanleg van het pad af te zien was het geringe draagvlak, maar daar is de bond niet van onder de indruk: ‘Het gaat dan voornamelijk om een groep buurtbewoners die geen fietspad achter hun huizen wensen (not in my backyard).

Overwegingen toen

Dat het plan zeven jaar geleden nog omarmd werd door de gemeente was vanwege het tekort aan recreatieve voorzieningen in het buitengebied. Het fiets- en wandelpad langs de Haansloot zou eraan bijdragen om het landelijk gebied beter toegankelijk en beleefbaar te maken. Ook de afdeling mobiliteit van de provincie gaf een positief advies, maar nu is er sprake van een ‘noodzakelijke maar ook complexe compensatie van aantasting van het weidevogelleefgebied conform regelgeving van de provincie’, volgens het besluit van het college. De bond vraagt zich af wat dat inhoudt.

Besluit herzien

Het uitgangspunt dat het open cultuurlandschap van grote waarde is voor Zaanstad en behouden moet blijven wordt doot de belangenvereniging van fietsers onderschreven, maar in tegenstelling tot de gemeente vindt men daar dat een fietspad langs de Haansloot past goed bij past. De bond gaat samen met natuurbeschermingsorganisaties verzoeken om het fietspad langs de Haansloot alsnog aan te leggen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen