Weer ruim 100 positieve tests het afgelopen etmaal

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Op een moment dat er een tweesprong nadert wat de coronamaatregelen betreft gaat het in Zaanstad nog niet de goede kant op. Gisteren werden 98 nieuwe gevallen geteld, wat het totaal op 3112 bracht en vandaag kwamen er 130 bij. Dat blijkt uit het Coronadashboard van de Rijksoverheid.

De situatie in Zaanstad op zondag…
… en vandaag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu maakte vandaag bekend dat sinds het begin van de virusuitbraak in Nederland 40.896 mensen die in de zorg werken besmet zijn geraakt. Vorige week stond de teller op 34.376. Dat betekent dat het aantal besmettingen onder zorgmedewerkers met 6520 is gestegen. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgers en verplegers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt.

Zorgpersoneel werkt door

In de afgelopen acht maanden zijn 602 patiënten die in de zorg werken in een ziekenhuis opgenomen wegens Covid-19, een toename van veertien ten opzichte van vorige week. Het aantal overleden zorgmedewerkers bleef staan op veertien. De jongste van hen was 35 jaar oud, de oudste 69. Volgens Trouw wordt van ziekenuismedewerkers verwacht dat ze blijven werken als ze via hun corona-app zien dat ze in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is. Dat zou het beleid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zijn. Reden is dat de personeelsleden niet gemist kunnen worden. Ze moeten wel extra beschermingsmiddelen krijgen om besmetting van anderen tegen te gaan. Het minsterie van Volksgezondheid heeft zijn zegen gegeven aan deze aanpak.

Bron: RIVM

 

 

Afgelopen week is het aantal meldingen Covid-19 verder toegenomen, meldde het RIVM vandaag in de wekelijkse update van de coronasituatie, maar minder snel dan in de week hiervoor. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal opnames op de Intensive Cares neemt nog wel verder toe. In de afgelopen week zijn landelijk 67.542 nieuwe meldingen van Covid-19 ontvangen, een stijging van bijna 12.000 (22 procent) ten opzichte van de week daarvoor, toen het 27 procent was. De week daarvoor ws er echter nog een stijging van 60 procent.

Grote landelijke verschillen

Van 19 tot en met 25 oktober zijn er 321.654 personen getest in de GGD-teststraten, bijna 12.000 meer dan in de week ervoor. De uitslag is bekend van 285.227 personen. Van hen testten 51.166 positief. Het percentage positieve testen steeg daarmee naar 17,9 procent. Er zijn grote verschillen tussen de regio’s. De regio’s met het laagste percentage positieve testen waren Groningen en Friesland, de regio’s met de hoogste percentages Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Haaglanden en Twente. De testcapaciteit in de GGD-teststraten is de afgelopen weken uitgebreid. De doorlooptijd  tussen afspraak maken, getest worden en de uitslag is op dit moment 2,5 dag. De uitslagen van commerciële testen worden niet verwerkt door de GGD’s.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen