Aantal coronabesmettingen in 24 uur gedaald van 79 naar 41

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 6504 nieuwe positieve coronatests gemeld. In Zaanstad kwamen er vandaag 41 bij, tegen 79 een etmaal eerder. Dat gaat dus tegen de landelijke trend in, maar het is nog te vroeg om er conclusies aan te verbinden.

Premier Mark Rutte noemde dit weekeinde gisteren ‘mogelijk cruciaal‘ omdat aanscherpingen van de huidige regels zijn aangekondigd als alle cijfers laten zien dat het virus niet teruggedrongen wordt. Dat zou dan dinsdag moeten gebeuren. Gisteren waren er 5983 nieuwe positieve tests en de voorgaande dagen 5821, 4994, 4548, 4581 en 4007. De coronadrukte in de ziekenhuizen blijft toenemen. Vandaag werden 1190 er patiënten verpleegd vanwege besmetting met het coronavirus, 51 meer dan gisteren. Het is vooral druk op de verpleegafdelingen. Daar liggen nu 955 coronapatiënten, 55 meer dan gisteren en 370 meer dan vorige week zaterdag. Het aantal coronapatiënten op de IC’s is het afgelopen etmaal iets gedaald, van 239 naar 235. Dat is de eerste afname in een week tijd.

Bron: Coronadashboard Rijksoverheid

Spreiding patiënten

Vanwege de drukte op de corona-afdelingen zijn de ziekenhuizen bijna drie weken geleden begonnen met het spreiden van patiënten. Ze worden verplaatst naar andere delen van het land. In de afgelopen 24 uur zijn negentien mensen verplaatst naar een andere regio, onder wie drie mensen die op een Intensive Care lagen. In de afgelopen drie weken zijn al 236 mensen naar andere delen van het land overgebracht. Ze komen voornamelijk uit de Randstad, omdat daar de druk het grootst is in de ziekenhuizen.

Langer druk op ziekenhuizen

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht dat de gezondheidszorg door de tweede golf van het coronavirus mogelijk veel langer onder hoge druk komt te staan dan bij de eerste piek van afgelopen voorjaar. ‘De vorige keer was het heel veel, maar duurde het een week of zes en toen was de grootste piek weer over,’ zei Kuipers. ‘Nu lijkt het erop alsof we er rekening mee moeten houden dat het een veel langere periode gaat worden, misschien wel het hele winterseizoen.’

De eerste piek heeft volgens Kuipers al laten zien welke ernstige gevolgen het kan hebben als de reguliere zorg verdrongen wordt door de zorg voor coronapatiënten. Mensen hebben later dan anders diagnoses gekregen van bijvoorbeeld kanker of hartfalen. Daarmee is schade ontstaan die wellicht te voorkomen was geweest. De nog altijd oplopende aantallen dagelijkse besmettingen laten zien dat de naleving van de coronaregels echt beter moet, benadrukt Kuipers. Dat is volgens hem ook de enige manier om te voorkomen dat het hele land weer op slot moet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen