Petitie om bezit van messen bij de jeugd tegen te gaan

Foto: Petitie24.Nl

Vier gepassioneerde Zaanse studenten van de Hogeschool van Amsterdam willen het wapenbezit onder jongeren en kinderen terugdringen. Als eerste stap hebben ze een petitie gemaakt om de verkoop van messen aan kinderen te stoppen, meldt burgemeester Jan Hamming. Die roept iedereen op om die petitie te tekenen.

‘Volgende week ga ik langs bij de minister om te praten over wapenbezit bij onze jeugd. Dan wil ik pleiten voor een wettelijk verbod op de verkoop van messen aan jongeren onder zestien jaar. Het liefst neem ik dan een grote lijst met handtekeningen mee,’ schrijft hij. Een oproep aan de ketens Ikea, Blokker, Hema en Xenos om het goede voorbeeld van Action te volgen was eerder al succesvol. Dat Action het spits afbeet kwam na een initiatief van een Zaanse wijkagent, die het was opgevallen dat jeugdigen veelal met messen van dat bedrijf bewapend waren. Hij vroeg – en kreeg – als eerste een leeftijdslimiet.

Al eerder naar Den Haag

De burgemeester toog al eerder naar Den Haag in verband met geweld onder de jeugd, blijkt uit de antwoorden op vragen van Lokaal Zaans. Toen ProRail eerder dit jaar liet weten niet te willen betalen voor cameratoezicht op de vijf treinstations langs de Zaanlijn waar nog geen camera’s hangen en een gesprek daarover niet het beoogde resultaat had, nam het college contact op met de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Infrastructuur en Waterstaat om tot een oplossing te komen. Hamming beskoot vervolgens om het gebied rondom het treinstation Krommenie – Assendelft waar zich al meerdere incidenten hebben voorgedaan aan te wijzen als tijdelijk cameratoezichtgebied.

Tijdelijke camera’s

Op 24 september zijn daar tijdelijke camera’s geplaatst, die tot ten minste 1 januari blijven staan om de openbare orde te herstellen, het toezicht in het gebied te verbeteren en incidenten in de toekomst te voorkomen. Zaanstad maakt daarnaast gebruik van het landelijk zevenstappenmodel om jeugdgroepen aan te pakken. Er js een aantal groepen in beeld, waarbij de focus op dit moment ligt op de groepen in Zaandam en Saendelft. De burgemeester heeft geen weet van jeugdgroepen uit Amsterdam die naar Zaanstad zouden komen met een doelbewust plan om ‘af te rekenen’. Er wordt ook geen verplaatsing van delicten en overlast binnen de gemeente waargenomen.

Gezamenlijke aanpak

‘Om resultaat te behalen, zal inzet van capaciteit en middelen altijd gericht moeten worden ingezet. Dat maakt dat er permanent keuzes gemaakt worden om schaarse capaciteit te verdelen. Daarbij wordt een balans gezocht tussen langdurige gerichte inzet op plekken met hardnekkige problematiek en kortdurende inzet op plekken waar lichtere problematiek speelt,’ aldus de antwoorden. Politie, (jeugd)boa’s, het Straathoekwerk (GGD), het jongerenwerk (Sociaal Wijkteam), het Jeugdteam, de afdeling Leerplicht en onderwijsinstellingen werken  intensief samen om jongeren die bij massale knokpartijen betrokken zijn goed- dan wel kwaadschiks op het rechte pad te houden.

Ook landelijk actief

De kern daarvan zijn gesprekken met de jongeren en met hun ouders om het bewustzijn te vergroten en hulp aan te bieden, afstemming met scholen over veiligheid in en om de school en een repressieve inzet op jongeren die kwaad willen. Eén van de belangrijkste punten in een vernieuwingstraject om jeugdgroepen aan te pakken is het zorgen voor een persoonsgerichte aanpak bij risicojongeren. Daarnaast participeert Zaanstad op landelijk niveau bestuurlijk en ambtelijk in een werkgroep gericht op het tegengaan van wapenbezit onder jongeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen