Bij verkeerd doorgeven kenteken dubbel parkeergeld betalen

Foto: Pixnio / CC0

Wie per ongeluk een verkeerd kenteken doorgeeft bij gebruikmaking van een parkeervergunning voor bezoekers zal, hoewel er feitelijk al voor het parkeren betaald is, toch een eventuele naheffingsaanslag parkeerbelasting moeten voldoen. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam.

Een gedupeerde ging in beroep tegen de boete die hij kreeg opgelegd wegens het niet voldoen van de parkeerbelasting, maar kreeg geen gelijk van de rechter. Die oordeelde dat het de verantwoordelijkheid van de gebruiker van de vergunning is om het juiste kenteken door te geven. In tegenstelling tot andere parkeerapplicaties vult die van de gemeente Amsterdam automatisch het eerst bekende kenteken in. Wordt er een ander voertuig geparkeerd dan moet dit handmatig worden aangepast. De onfortuinlijke parkeerder stelde dat dit fouten in de hand werkt en dat de gemeente een zorgplicht heeft om de kans te verkleinen dat gebruikers in de parkeerapplicatie een verkeerd kenteken registreren. Hij verzocht daarom ook om een aanpassing van de niet-gebruiksvriendelijke app.

Eigen verantwoordelijkheid

De rechtbank overwoog echter dat van parkeren met een vergunning alleen sprake is als wordt voldaan aan de voorwaarden waaronder de vergunning is verleend. Is aan één of meer daarvan niet voldaan, dan is geparkeerd zónder vergunning. En één van de voorwaarden is nu eenmaal dat een auto wordt aangemeld met het juiste kenteken. ‘De rechtbank is van oordeel dat het voor rekening en risico van eiser komt als hij een verkeerd kenteken heeft ingevoerd. Het feit dat wel betaald is voor parkeren met een ander kenteken maakt dit niet anders. Omdat niet aan de voorwaarden vergunning is voldaan, is er daardoor in feite zónder vergunning geparkeerd,’ aldus het vonnis.

Objectieve belasting

De rechter oordeelde ook dat een onhandige app deze nog niet onbruikbaar maakt: dat er om een applicatie te activeren enkele handelingen moeten worden verricht zoals het juiste kenteken selecteren maakt niet dat hij niet goed bruikbaar is. ‘Bij het gebruik van een parkeerapplicatie blijft de verantwoordelijkheid bij de parkeerder liggen om het juiste kenteken in te voeren.’ Grote haast of andere ‘verzachtende omstandigheden’ kunnen volgens de rechtbank geen rol spelen in dit soort gevallen: parkeerbelasting een zogenoemde objectieve belasting en daarbij kan geen rekening worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de betrokkene. ‘Er is geen ruimte voor de rechtbank om (uit coulance) iets anders te beslissen.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen