Oliemolen Het Pink viert vandaag vier eeuwen geschiedenis

Foto: Google Street View

Oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan bestaat vandaag – deels – 400 jaar. De achtkante stellingmolen is sinds 1939 eigendom van vereniging De Zaansche Molen en was eerder lang in het bezit van de familie Honig.

Het Pink is zeer waarschijnlijk in 1751 gebouwd. De eerste vermelding van een molen op deze plek dateert echter van 3 oktober 1620, toen een windbrief werd verleend aan ‘Jan Jansz. buyerman tot Oostzaenen met synen medestanders’. Toen hing het om een houtzaagmolen, maar al heel snel werd geswitcht naar ‘oly’. Het jaartal 1751 werd ontdekt bij de restauratie van Het Pink in 1939. In de Tweede Wereldoorlog werd wegens gebrek aan elektriciteit van 12 oktober 1944 tot 2 juli 1945 door de Zaanlandsche Stoomdrukkerij v/h E.N. Smit Wz met twee in de molen geplaatste drukpersen drukwerk vervaardigd.

Na de restauratie werd Het Pink als één van de eerste molens in ons land met regelmaat opengesteld voor het publiek. Een filmpje uit 1943 geeft een indruk van hetgeen bezoekers toen voorgeschoteld kregen. Nu wordt er door vrijwillige molenaars regelmatig lijnzaadolie geslagen op windkracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen