Gemeenteraad buigt zich binnenkort over De Binding

Still uit de video van de gemeente: zo moet de rondweg eruit gaan zien.
Still uit de video van de gemeente: zo moet de rondweg eruit gaan zien.
Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeenteraad moet zich binnenkort uitspreken over het voorstel van het college om een adviessnelheid van 30 kilometer per uur in te stellen voor de hele rondweg in Westerkoog, om zo busbrug De Binding 24 uur te kunnen openstellen. Daarnaast wordt nog een aantal maatregelen genomen om de verkeersveiligheid en leefbaarheid te waarborgen.

Momenteel is de busbrug op werkdagen 20 uur open voor gemotoriseerd vervoer en afgesloten tijdens de ochtend- en middagspits. Automobilisten moeten dan omrijden tussen Westerwatering en Westerkoog. Dit wil de gemeente veranderen en dat betekent dat er extra verkeersmaatregelen genomen moeten worden op de rondweg van Westerkoog, die bestaat uit De Glazenmaker en De Wildeman. Ook moeten er maatregelen worden genomen die de geluidsbelasting bij een aantal woningen die direct aan de busbrug liggen  verminderen. Voor dit voorkeursalternatief is een extra investering nodig van twee miljoen euro.

Geen makkelijke opgave

De openstelling van de busbrug is volgens verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers geen makkelijke opgave: ‘Het is niet voor niets dat die al zo’n lange periode onderwerp van gesprek is in Zaanstad en voor- en tegenstanders kent. Veel inwoners maken dagelijks gebruik van deze route en ervaren hinder door het omrijden. De bewoners die aan de route wonen krijgen het verkeer en de bijbehorende overlast weer voor hun kiezen. Met alle belangen moeten we zo veel mogelijk rekening houden en dat is een behoorlijke opgave. Met dit voorkeursalternatief en de bijbehorende extra verkeersmaatregelen denken we dat we tot een oplossing te komen die zorgt voor meer veiligheid, een betere doorstroming en een leefbare omgeving.’

Nog lang niet rond

Als de raad het ontwerp vaststelt, kan de gemeente starten met de bestemmingsplanprocedure, de omgevingsvergunning en het verkeersbesluit. Voor deze procedures zijn aanvullende onderzoeken nodig, bijvoorbeeld naar stikstof. Daarna is er nog de mogelijkheid om bezwaar te maken. Afhankelijk hiervan kan niet eerder dan over circa tien maanden na het opstarten van de procedures gestart worden met de werkzaamheden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen