Beau van Erven Dorens boos na vrijspraak van Westzaner die er met zijn geld vandoor ging

Foto: Pixabay

Presentator Beau van Erven Dorens is boos omdat een inwoner van Westzaan die drie jaar geleden een al betaalde speedboot nooit leverde in hoger beroep is vrijgesproken. ‘Leve de rechtstaat!’ twitterde hij vandaag.

Hij kan naar eigen zeggen fluiten naar de 4500 euro die hij destijds in goed vertrouwen overmaakte. Bij Radio 538 vertelde de BN’er vanochtend hoe hij en zijn zoontje in Amsterdam een mooie te koop zijnde speedboot zagen liggen, voor de naar later bleek ‘zeer schappelijke’ prijs van 4500 euro. Van Erven Dorens maakte een afspraak met de eigenaar, voer een stuk door de grachten en sloot een deal. Hij maakte de volgende dag de koopsom over, maar toen hij de boot wilde ophalen bleek de eigenaar gevlogen.

Ruim twee jaar na de aangifte is de verdachte door het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken van verduistering. ‘Volgens vaste jurisprudentie van de Hoge Raad is de enkele omstandigheid dat degene die krachtens overeenkomst een geldbedrag als koopsom heeft ontvangen en vervolgens nalaat de door hem verschuldigde tegenprestatie te leveren nog geen reden om af te wijken van de uit het burgerlijk recht voortvloeiende regel dat de ontvangen koopsom na het effectueren van die betaling tot het vermogen van de nalatige verkoper is gaan behoren. Nu het geld niet langer toebehoorde aan [adres] , maar aan de verdachte, bestaat voor het bestanddeel ‘wederrechtelijke toe-eigening’ geen bewijs. Het niet leveren van de overeengekomen boot leidt wellicht tot civiele aansprakelijkheid jegens de koper, maar de opvatting dat dit ook reeds voldoende zou zijn om verduistering te kunnen aannemen, vindt geen steun in het recht. De verdachte zal reeds om deze reden worden vrijgesproken,’ aldus de raadsheren.

Buikpijn

Volgens Van Erven Dorens krijgt hij ‘buikpijn’ van het idee dat de Westzaner misschien tal van anderen benadeeld heeft. ‘Ik ben natuurlijk niet de enige. Waarschijnlijk heeft hij dat bootje ook aan vijf anderen verkocht.’ De presentator rest nu nog de optie te proberen zijn geld in een civiele procedure terug te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen