Voorstel GS om volgend jaar 169 miljoen in infrastructuur te steken

Foto: Provincie Noord-Holland / Royal Haskoning / DHV Architecten

Gedeputeerde Staten willen volgend jaar 169 miljoen euro steken in het verbeteren, vervangen en onderhouden van wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen. Bij de projecten horen ook de vervanging van de Zaanbrug – waar de gemeenteraad van Zaanstad vanavond een klap op moet geven nadat Wormerland dat al eerder deed – en een onderzoek naar de aanleg van 45 extra parkeerplaatsen bij het P+R-terrein Wijdewormer bij de op- en afrit van de A7.

Gedeputeerde Staten leggen het voorstel voor de uitgaven in november voor aan Provinciale Staten, bij de behandeling van de begroting voor 2021. Met de vervanging van de brug tussen Wormerveer en Wormer kan nu naar verwachting volgend voorjaar worden begonnen. Samen met de gemeenten Velsen en Beverwijk wil de provincie busbanen aanleggen tussen de Velsertunnel en het station van Beverwijk. Als onderdeel van die werkzaamheden moet er ook een nieuwe fietsonderdoorgang naar Velsen-Noord komen en verder onderzoekt de provincie de mogelijkheden voor een fietspad aan de westzijde van de Randweg (N208) tussen Haarlem en Santpoort-Noord. Dat is een ontbrekende schakel in de doorfietsroute Kennemerland, tussen Uitgeest en Heemstede.

Meerjarenprogramma

Elk jaar leggen Gedeputeerde Staten een geactualiseerd Meerjarenprogramma Infrastructuur voor aan Provinciale Staten. Het gaat daarbij zowel om lopende als nieuwe projecten. Ieder project start met de studiefase waarin de mogelijkheden, uitdagingen, kansen en kosten worden onderzocht. Op basis daarvan volgt ‘promotie’ naar de planfase, waarin een concreet plan wordt uitgewerkt en tenslotte volgt de realisatiefase. Bij de grotere projecten worden inwoners vanaf een vroeg stadium gevraagd om mee te denken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen