Camera’s bij station en bij met explosieven bestookte woningen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Camera’s in de omgeving van treinstation Krommenie – Assendelft, in de Tuinstraat in Zaandijk en op de Ringweg in Zaandam. De gemeente heeft het druk met de bewaking van plekken waar het geweld uit de hand dreigt te lopen.

Burgemeester Jan Hamming heeft besloten om het noordelijkste stationsgebied van Zaanstad aan te wijzen als tijdelijk cameratoezichtsgebied. Vandaag worden de camera’s geplaatst die ten minste tot 1 januari blijven staan. Na meerdere zware geweldsdelicten die volgens de politie soms vooraf afgesproken waren en soms spontaan ontstonden is het doel van het toezicht om de openbare orde te herstellen, het toezicht in het gebied te verbeteren en incidenten in de toekomst te voorkomen. Eerder deze week besloot de burgemeester ook cameratoezicht in te stellen in de Tuinstraat en op de Ringweg voor een periode van ten minste vier weken, na drie nachtelijke aanslagen op woningen.

Onacceptabel

‘De incidenten die hier hebben plaatsgevonden zijn onacceptabel,’ laat Hamming in een persbericht weten. ‘Geweld hoort niet in de Zaanse straten thuis en we moeten er alles aan doen om dat te voorkomen. Daar speelt de politie een rol in, maar ook de gemeente neemt hierin verantwoordelijkheid. Een van de zaken die wij kunnen organiseren is tijdelijk cameratoezicht. Op deze locaties was inzet hiervan in mijn optiek nu nodig. In het geval van het station gaan we er nog steeds vanuit dat ook ProRail verantwoordelijkheid zal nemen. Voorlopig zetten wij in ieder geval een stap naar voren voor onze veiligheid.’

Openbare orde herstellen

Om de openbare orde op en rond het station Krommenie-Assendelft te herstellen, incidenten in de toekomst te voorkomen en het toezicht in het betreffende gebied te optimaliseren wordt daar nu cameratoezicht ingesteld. De ontploffingen die plaatshadden bij de twee woningen zijn gericht tegen de naasten van één persoon, een geweld verheerlijkende vlogger. Daarbij zijn meerdere personen ‘in direct gevaar gebracht’ en in beide gevallen ging het om explosies waarbij ook huizen in de directe omgeving ernstig beschadigd raakten. Hier wordt mobiel cameratoezicht ingezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen