Europese rechter geeft 22 steden gelijk: Airbnb aan banden leggen mag

Het Europese hof in Luxemburg.
Het Europese hof in Luxemburg.
Foto: Google Straat View

Ernstige woningnood kan een grond zijn waarop plaatselijk de verhuur van woningen via platforms als Airbnb mag worden verboden. Dat staat in een vonnis van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het laat de al in Frankrijk bestaande regeling overeind die burgemeesters het recht geeft om kortdurende verhuur van woningen aan toeristen te verbieden.

En alliantie van 22 Europese steden waaronder Amsterdam had het oordeel van de hoogste rechtscollege van de Unie gevraagd. Nu dat er ligt heeft ook het Nederlandse beleid om het onttrekken van huizen aan de reuliere woningmarkt een verankering in de Europese rechtspraak gekregen. Zaanstad werkt nog aan een eigen verordening. Daar wordt al lang met ongeduld op gewacht door de gemeenteraad, maar door de coronacrisis en het stilvallende toerisme is het reguleren van het aanbieden van logies aan huis inmiddels wat minder urgent geworden.

De uitspraak van vandaag geeft gemeenten wel de mogelijkheid om er bij het aantrekken van de toerismesector voor te zorgen dat er niet opnieuw een run ontstaat op woningen die enkel en alleen voor het onderbrengen van bezoekers van buiten worden aangekocht. Aantonen dat er in deze tijd sprake is van een ernsige woningnood moet geen probleem zijn.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen