Met de bezem door woonfraude in drie Zaandamse wijken

Foto: Pixabay / Dean Moriarty

Woonfraude geeft volgens bewoners van met name Zaandam Zuid, Peldersveld en Poelenburg flinke overlast en de gemeente pakt de handschoen nu op om er een einde aan te maken. Dat betekent dat illegale en onveilige woonsituaties worden aangepakt.

Burgemeester Jan Hamming noemt de betrokken plekken in Zaandam ‘stuk voor stuk bijzondere buurten met veel potentie’ en met ‘kleurrijke bewoners die allemaal willen dat hun kinderen fijn en veilig kunnen opgroeien’. Nu staat criminaliteit dat regelmatig in de weg. ‘Dat hebben we van veel bewoners gehoord. Dat is voor ons onacceptabel. Wij gaan de strijd aan met allerlei illegale zaken die hier plaatsvinden, te beginnen bij woonfraude. Later dit jaar zullen we nog meer acties aankondigen,’ aldus Hamming in een persbericht.

Samenwerking

Die toekomstige acties vereisen de inzet van externe partners zoals de politie, de Belastingdienst, de douane en de Rijksdienst voor het Wegverkeer en zijn nog in voorbereiding.  ‘Hierbij is de intentie om het geen eenmalige acties te laten zijn maar om hier gedurende langere periode op in te zetten,’ schrijft het college aan de raad. Iets dergelijks gebeurde eerder al in de flat Brandaris. Klachten die breed blijken te leven in de wijken zijn naast woonoverlast zaken als vervuiling, asociaal (verkeers)gedrag, winkels die zelden geopend zijn, drugshandel op straat en de vele dure auto’s in een wijk waar het aantal minimahuishoudens relatief gezien het hoogst is.

Handhaven

Daar moet wat aan gebeuren, heeft het college nu beslist: ‘De tijd dat alles kan en mag is voorbij. Mensen die stafbare feiten plegen pakken we aan. Iedereen moet zich veilig voelen in zijn eigen wijk. We willen de bewoners van deze wijken de kansen geven die ze verdienen, kansen om het beste uit zichzelf te kunnen halen,’ aldus Hamming. Ook wethouder Songül Mutluer van Wonen bereikten klachten over woningen die worden ingezet voor kamerverhuur. Soms wonen er meerdere gezinnen of wel tien individuen, vaak arbeidsmigranten, in een portiekflat. ‘Bij deze woonsituaties ontstaat vuil-, parkeer- en geluidsoverlast. Wij nemen deze signalen zeer serieus en onderzoeken of de woonsituatie rechtmatig is. Zo niet, dan gaan we handhaven.’

Vanuit de GGD en het primair onderwijs komen ook signalen over zorgelijke leefomstandigheden en de ontwikkeling van inwonende kinderen. Mutluer is zich ervan bewust dat het kan gaan om bewoners die kwetsbaar zijn. ‘We blijven bij het handhaven daarom ook alert op hulpvragen voor zorg of ondersteuning. Samen met de Sociale Wijkteams en de Jeugdteams gaan we deze lijntjes zo goed mogelijk leggen.’

Verhoging meldingsbereidheid

In Poelenburg en Peldersveld is de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek van toepassing, waardoor het verplicht is om als bewoner een huisvestingsvergunning te hebben. Met de aanpak van de woonfraude wil de gemeente ervoor zorgen dat deze regels worden nageleefd. Daarnaast is het verbeteren van de leefbaarheid een belangrijk doel. Een beter beeld krijgen van de leefsituatie van kinderen van arbeidsmigranten is eveneens wenselijk. Gehoopt wordt bovendien dat de meldingsbereidheid van bewoners zal toenemen als ze zien dat er wel degelijk gehandeld wordt.

Boetes

De gemeente gaat eerst huiseigenaren en bewoners van woningen waar mogelijk sprake is van een illegale situatie aanschrijven. Vervolgens krijgt de eigenaar een ‘redelijke termijn voor herstel’ om de situatie te legaliseren. Gebeurt dat niet dan kan de gemeente bestuurlijke boetes opleggen aan zowel de bewoner (415 euro) als aan de eigenaar (van 4000 tot 20.500 euro). Ook sociale huurwoningen worden ingezet voor onder(ver)huur, zo lijkt het. Gezien de enorme schaarste op de sociale woningmarkt vindt het college het ‘van cruciaal belang dat deze woningen naar de mensen gaan die hiervoor in aanmerking komen’. Ook daar kunnen dus controles worden verwacht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen