Oplopend aantal besmettingen niets met afblazen kermis te maken

Foto: PxHere / CC0

Wethouder Natasja Groothuismink zei gisteravond tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad bij afwezigheid van burgemeester Jan Hamming dat het oplopende aantal coronabesmettingen de kermis in Assendelft de das om deed. Vandaag kwam er een memo van de burgemeester waarin daarvan geen melding wordt gemaakt.

Tijdens de voorbereiding van een besluit over de vergunningaanvraag voor de kermis en bijbehorende evenementen zoals de wielerronde zijn de politie, de brandweer en de gezondsheidsorganisatie GGD/GHOR om advies gevraagd. Die laatste gaf slechts ‘algemene adviezen over hoe een kermis in Assendelft veilig georganiseerd zou kunnen worden in de huidige omstandigheden’. Deze adviezen zijn besproken met de organisator van de kermissen in Zaanstad, waaronder die in Assendelft.

Veel drank, weinig ruimte

Gezamenlijk is toen de conclusie getrokken dat het veilig organiseren van een kermis in Assendelft, met haar specifieke karakter, niet mogelijk was. ‘De kermis in Assendelft is een typische Noord-Hollandse kermis waar veel alcohol wordt gebruikt en die op een betrekkelijk klein aantal vierkante meters moet worden georganiseerd. Met de horecaondernemers die een aanvraag voor een evenementenvergunning hebben ingediend is, nadat zij hun aanvraag hebben ingediend, een gesprek geweest waarbij ook één van de adviseurs (van de brandweer) is aangesloten. In dit gesprek zijn de huidige context besproken en richtlijnen besproken waaraan een evenement moet voldoen,’ aldus de uitleg.

Hamming schrijft ook dat hierbij is duidelijk aangegeven dat het uiteindelijk aan de burgemeester is om te bepalen of een evenement idoorgang kan vinden. De horecaondernemers die een vergunning hadden aangevraagd voor extra activiteiten zijn afgelopen dinsdag persoonlijk door hem geïnformeerd dat het een no go was. Gisteren volgde een persbericht waarin dat voor iedereen wereldkundig werd gemaakt. Een anderhalvemeterkermis is voor Assendelft nooit een optie geweest, zo blijkt uit het memo van Hamming.

Geen kleinere kermis overwogen

Sportverenigingen en sleutelfiguren in Assendelft zijn door de wijkmanager geïnformeerd, aldus de memo. Die heeft hen verzocht om  terughoudend te zijn in het organiseren van feesten in de week dat de kermis in normale omstandigheden zou hebben plaatsgehad, tussen 3 en 8 oktober. Er is niet overwogen om de kermis in afgeslankte vorm alsnog door te laten gaan, antwoordt Hamming op vragen van Marianne de Boer van Lokaal Zaans. Zij blijft nu met de vraag zitten waarom ondernemers die al veel geld hadden gestoken in voorbereidingen zó laat in het proces te horen kregen dat er geen feestelijkheden zullen zijn dit jaar. Die anderhalve meter hebben we immers al even.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen