Gemeente moet aan de slag met offensief tegen grasaren

09 sep 2020, 12:04 Actueel
screenshot 20200909 120110
Pikist / CC0
De gemeente moet van een raadsmeerderheid het komende groeiseizoen nadrukkelijk aan de slag met het verwijderen van grasaren. Wethouder Gerard Slegers heeft daar vanwege de kosten nog een hard hoofd in, maar volgens Jos Kerkhoven van DZ is er helemaal geen extra geld nodig als er efficiënter gewerkt en met meer accuratesse gemaaid wordt.
Grasaren of kruipertjes kunnen honden en katten ernstig verwonden en Zaanstad staat er vol mee. Ook Slegers kent de 'afschuwelijke beelden' die de ernst daarvan aantonen, maar hij zit in een spagaat: vaker maaien is slecht voor de biodiversiteit en chemische bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze, dus wat te doen? Het voorstel van Judit Raa van de Partij voor de Dieren om er in navolging van de Duizendknoopbrigade groepen vrijwilligers voor in te zetten nam hij direct 'met beide handen aan', maar het is de vraag of er genoeg van die gedroomde vrijwilligers beschikbaar zijn.

Afwegingen

Het CDA legt de verantwoordelijkheid voor het verwijderen van de grasaren vooral bij de honden- en kattenbezitters en Rosa maakt het liefst de hele buurt verantwoordelijk: als iedereen al en toe wat grasaren uittrekt, die mee naar huis neemt en daar bij het GFT deponeert is het probleem opgelost. De geraamde kosten van het 'kruipervrij' houden van Zaanstad bedragen 10.000 euro per jaar. Daar had de PVV meteen wel een dekking voor: er komt zeveneneenhalve ton aan hondenbelasting binnen er daar kan wel 10.000 euro vanaf voor het beschermen van de gezondheid van de Zaanse huisdieren.

Breder trekken

Als er ergens heel veel overlast van grasaren is op een bepaalde plek kunnen bewoners altijd de gemeente bellen, zei Slegers ook nog. Daar hadden GroenLinks en de PvdD toch andere ervaringen over gehoord van inwoners: je kunt wel bellen met de melding dat een hondenuitrenveld vol grasaren zit, maar daar wordt vervolgens niets mee gedaan. Lokaal Zaans liet weten binnenkort met een agenda-initiatief te komen voor een verzorgdere openbare ruimte, want die is nu niet alleen vanwege de grasaren 'huilen met de pet op'. 'Hier moeten we een veel bredere discussie over voeren,' aldus raadslid Simone van Otterloo.
De motie van Democratisch Zaanstad, de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren om vanaf komend jaar meer aandacht te besteden aan de bestrijding van kruipers haalde het uiteindelijk met alleen de tegenstemmen van D66, Rosa, de PvdA, het CDA en de VVD.